Fondförvaltaren Allras vd Alexander Ernstberger döms för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Foto: Lars Pehrson/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

HD nekar prövningstillstånd i Allra-härvan

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen prövar inte fängelsedomarna i Allra-målet, något Expressen var först att rapportera.

Därmed står hovrättens dom fast och fängelse väntar för Alexander Ernstberger och de övriga Allra-topparna.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet: Högsta domstolen, HD, nekar prövningstillstånd i Allra-härvan.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet i målet och kommit fram till att det inte finns skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver HD i sitt pressmeddelande.

Det betyder att hovrättens fängelsedomar från i somras står fast.

– Jag är inte överraskad över HD:s beslut. Något annat var inte att vänta, säger kammaråklagare Thomas Hertz, som drev målet i domstolarna, till Expressen.

Mutbrott och trolöshet

Det var den 22 juli som Svea hovrätt dömde de fyra männen till fängelse. En av dem vd Alexander Ernstberger, som dömdes till sex års fängelse för mutbrott och trolöshet mot huvudman samt näringsförbud i tio år.

– Ett chockerande beslut som jag varken väntat mig eller trott skulle kunna ske, sa Ernstberger om hovrättsdomen till Expressen när den meddelades.

Övriga tre dömdes till fängelse i fem respektive fyra år. En av dem, som också dömdes för mut- och häleribrott, fick även han näringsförbud i tio år.

De andra två dömdes för trolöshet mot huvudman respektive mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott.

Stor PPM-skandal

Allra-profilerna friades i Stockholms tingsrätt. Hovrätten gjorde en annan bedömning, och ansåg att samtliga åtalade varit införstådda med upplägget och brottsplanen. De har även varit aktiva i genomförandet av den, visar bland annat mejl och tidigare hemlighållna avtal.

Fondförvaltaren Allra var en av de största aktörerna inom premiepensionssystemet och Allra-skandalen är en av de största skandalerna sedan systemet infördes. Pensionsspararna misstänks ha blivit lurade på 137 miljoner kronor samtidigt som topparna levde lyxliv.

Missat Allra-skandalen? Se turerna i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.