Foto: Gustav Sjöholm/TT

Hedda och Frans ökar i popularitet under 2019

Uppdaterad
Publicerad

Hedda och Frans är namnen som under 2019 ökade mest i popularitet bland nyfödda barn enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Andra namn som kommit med på listan över de hundra vanligaste namnen att ge sina nyfödda är Dante, Algot, Alve och Ibrahim bland pojkar, och Bonnie, Wilda, Bella, Millie och Victoria bland flickor.

Toppen av listan har inte förändrats mycket. Alice är, precis som förra året, i topp på listan över flicknamn. Förra årets populäraste pojknamn William är i år utbytt mot Lucas som låg på fjärde plats förra året.

Namnforskaren Katharina Leibring är faschinerad över att de populära namnen håller i sig så pass länge.

– Även om alla föräldrar är unika så är de från samma generation ungefär och då påverkas man åt samma håll. Man får ett namnförråd i huvudet, sen när det är dags att namnge sin lilla älskling plockar man ett sådant namn.

Kändis kan ha påverkat

Att Hedda har ökat mest i popularitet tror Katharina Leibring kan ha att göra med skådespelaren Hedda Stiernstedt, som gjort sig känd för en stor publik i SVT-dramat ”Vår tid är nu”.

– Det kan möjligen ha spelat in. Hedda har funnits i Sverige länge, tidigare var det mer en kortform av Hedvig.

Någon förklaring till att Frans klättrat på topplistan kan Katharina Leibring dock inte hitta.

– Det stämmer inte in, det är inte engelskt eller amerikanskt och det har inte varit så poppis i Sverige. Förmodligen tycker föräldrarna att det är ett fint namn.

För det är den viktigaste aspekten när barn får sina namn, menar hon.

– Det viktigaste är att barnens föräldrar tycker att de är vackra och passar för sina barn. I vissa kulturer ger man barnen fula namn för att avskräcka onda andar, men det hoppas jag att man inte gör i Sverige i dag.

Dubbelnamn kommer på nytt

De namn som försvunnit från hundralistan är Zoe, Belle, Penny och Greta bland flicknamnen och Jonathan, Milian, Maximilian och Lias bland pojknamnen.

Katharina Leibring tror att vi kommer att få se fler längre flicknamn framöver – och att dubbelnamnen kommer tillbaka.

– Vi ser att det börjar komma lite bland flickorna. Men det är inte Gun-Britt, utan man tar ett av de populära namnen och lägger till Li eller Lo. 

Flicknamn

1. Alice

2 Olivia

3. Astrid

4. Maja

5. Vera

6. Ebba

7. Ella

8. Wilma

9. Alma

10. Lilly

Pojknamn

1. Lucas

2. Liam

3. William

4. Elias

5. Noah

6. Hugo

7. Oliver

8. Oscar

9. Adam

10. Matteo

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer