Femårige Osman Slijevic som rappar i Talang 2018 toppar listan över årets mest populära klipp.

Femårig rappare toppar listan över Sveriges mest populära Youtube-videor

Uppdaterad
Publicerad

En femårig rappare som tar över showen i Talang 2018, en remix av låten ”Hej hej Monica” signerad youtubern Pewdiepie och ett barn som joddlar i en Wallmart-butik. Det är några av de mest populära Youtube-klippen i Sverige 2018.

Under onsdagen presenterades listan över de mest populära Youtube-klippen i Sverige 2018. I mätningen har man undersökt vilka klipp som har väckt svenskarnas engagemang, det handlar både om visningar, delningar och antal kommentarer.

I topp på listan finns femårige Osman Slijevic som rappar tillsammans med sin pappa i Talang 2018. Osmans framförande fick inte bara Talang-juryn och sin publik att jubla, klippet har också fått stort engagemang på nätet.

På andraplats finns den hemmagjorda musikvideon ”Sämst på Fortnite”, en parodi på artisten Katy Perrys låt ”Firework”. Det är Youtube-användaren Matinbum som står bakom klippet i vilket han spelar online-spelet Fortnite och sjunger om hur dåligt det går.

Ingen garant för att hamna i topp

En annan video som ligger högt upp på listan är en remix av låten ”Hej hej Monica”, som har publicerats på det svenska och kontroversiella Youtube-undret Pewdiepies Youtube-kanal. Pewdiepie, som egentligen heter Felix Kjellberg, inledde sin karriär på Youtube med att spela och samtidigt kommentera spel, främst inom skräck- och actiongenren. Pewdiepie har i dag drygt 72 miljoner följare, samtidigt är det inte en garant för att hamna högt på listan av de mest populära Youtube-klippen, menar Andrea Lewis Åkerman, vid Google som äger Youtube.

– Pewdiepie har varit med på listan i fler olika omgångar, men att han är svensk och har många följare betyder inte att hans klipp per automatik kommer vara det som engagerar mest i Sverige. Det finns mycket som spelar in, säger Andrea Lewis Åkerman.

En topplista med variation

Så vad är det som gör att ett klipp på Youtube blir populärt? Det handlar flera saker, säger Andrea Lewis Åkerman.

– Klippet ska bland annat vara informativt och underhållande, och det ska vara något man vill dela och visa för sina vänner. Årets lista är intressant för att kreatörerna bakom klippen både är stora youtubers och personer som ingen tidigare har hört talas om men som nu har en kanal för att nå ut.

I klipp nummer nio i listan över de mest populära Youtube-klippen i Sverige, The jodeling kid, joddlar 12-årige Mason Ramsey Hank Williams låt ”Homesick Blues” i en Walmart-butik i USA. Klippet blev viralt och gav Mason Ramsey möjlighet att joddla till sig en karriär som musiker.

1. Femårige Osman rappar i Talang 2018

2. ”Sämst På Fortnite” – Parodi av Katy Perry's Firework (Musikvideo)

3. MELODIFESTIVALEN 2018 PARODI – Andra chansen

4. PewDiePie – Hej Monika Remix by Party In Backyard

5. JONNA ÄR GRAVID

6. IJustWantToBeCool – KÄMPA SVERIGE! (VM-LÅT 2018)

7. TALANGPARODI

8. Chris Kläffords hyllningssång till Avicii – Nyhetsmorgon (TV4)

9. Walmart yodeling kid

10. Do You Hear ”Yanny” or ”Laurel”? (SOLVED with SCIENCE)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.