Sverige pratar klimat – #dinröst

Det kokar kring klimatfrågan i samband med toppmötet i Polen. På denna sida pratade SVT klimat med publiken – på 15 olika platser runtom i Sverige under tisdagen.
Det kokar kring klimatfrågan i samband med toppmötet i Polen. På denna sida pratade SVT klimat med publiken – på 15 olika platser runtom i Sverige under tisdagen.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag blev vegetarian för klimatet” Foto: SVT

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Visa bilder och klipp (7)

SVT rapporterade · Dela med dig: Hur har du förändrat dina vanor i klimatkrisens spår?

07.05
Godmorgon och välkommen till detta direktflöde där SVT Nyheter i dag kommer lägga allt krut på klimatet.
07.12
Jag har bestämt mig för att minska på kött och flygresor. Alla måste göra något.
07.15
Likt signaturen "Johan i Norrköping" har gjort står det nu fritt att dela med sig av tips, tankar och trix gällande beteenden och val av vanor i vardagen ur klimathänseende. 

Jag tänkte hålla det möjligt för alla som vill kommentera att göra så, i detta direktflöde under dagen. Kommer publicera ut era kommentarer här löpande under dagen, men kan såklart inte lova att allt får plats. 

Håll till godo!
 
07.16
Jag har bestämt mig 2019 blir mitt klimatår. Redan nu har jag slutat köpa nya kläder - det är bara begagnat som gäller. Vegetarian har jag varit i femton år. Men i och med att vi går in i 2019 tänker jag;
* Plastbanta
* Se över min el och andra typer av innehav att de är klimatsmarta.
* Äta veganskt från och med i sommar
* Odla och börja göra boukash
* Cykla och åka buss till jobbet från och med maj månad
* Stanna på marken det vill säga om jag vill utomlands får det bli i Europa och det får bli kollektivtrafik som tåg eller buss - inget flygande.
* Sist men inte minst gäller det att påverka politikerna. Det handlar det om att engagera sig politiskt för att driva på, på flera fronter.
* Gör som Greta – engagera mig i fridays for future.
* Få med mig minst en till som blir klimatengagerad. Detta kan jag göra genom att tala positivt i stället för att fördöma och i termer av förbud.
* Ställ bilen under milen – cykla i stället.
Detta är mitt bidrag till klimatet - vi alla måste börja tänka på hur vi lever och sluta konsumera. Den här julen ger vi inga julklappar till varandra i min familj. Endast de små barnen får julklappar och dem kan man försöka hitta grejor till på secound hand.
Det som händer när man styr över sitt beteende mot ett mer klimatsmart är att man blir extra medveten. Att odla är inte bara att odla - det är en handling som ökar förståelsen för hur allt hänger ihop.


07.28
De viktigaste åtgärderna är det ingen som tar upp till diskussion. Befolkningsmängden och fabrikernas utsläpp. Det föds alldeles för många barn. Ju fler vi blir desto mer påverkas miljön. Inget konstigt i det. Begränsa barnafödandet till 1 barn per familj. Fabriker ska absolut INTE få slippa undan utsläppen. När det kommer på tal om att de måste dra ner så kommer det magiska ordet: permittering av anställda. Då får de licens för att fortsätta med utsläppen. De är de största bovarna i dramat. Vi måste stoppa skövlingen av våra naturligaste reningskällor. SKOGEN. Om dessa helt försvinner kan nog mänskligheten hälsa hem. Så länge kapitalismen finns blir resultatet sorgligt.
07.37
Minimerar vad jag köper, ger bort sånt jag inte använder, reser kollektivt/cyklar, är vegan och fastar regelbundet (bra för både miljö och hälsa), försöker köpa eko, valt klimatvänlig el..
09.08
Vad säger jag till släktingar och vänner som helt enkelt inte tror på att klimatförändringarna är orsakade av vår livsstil? De resonerar på Trump-nivå och det gör mig otroligt frustrerad. Men jag har sällan enkla, slagkraftiga svar på tal.
Hej Kerstin. Du kan säga att vi sedan 1800-talet känner till växthusgaserna och deras effekter på klimatet. Att fysiken bakom är välkänd. Att vi har mätningar på att koldioxidhalten stiger likaväl temperaturen och att ingen naturligt skeende kan förklara denna temperaturhöjning utan att ta med den stigande halten av växthusgaser. Att 97 procent av alla vetenskapliga artiklar om klimat talar samma språk.
08.03
Varför hanteras klimatfrågor av utrikes- och naturredaktionerna? Kompetensen finns ju hos meteorologerna!?
Hej Leif. Tycker att vi kompletterar varandra. Jag känner att många av de journalister som arbetar inom utrikes- och naturredaktionerna är mycket väl insatta i frågan, både vad gäller effekter liksom förhandlingar och lösningar.
08.04
SVT:s meteorolog Pererik Åberg har tagit plats på onlineredaktionen (den som skymtar i bakgrunden i Morgonstudion)
 
08.05
Hej! Jag är en 16-årig tjej som undrar hur jag kan vara med och minska klimatpåverkan? Hur skulle jag kunna förändra mitt sätt att leva?
Hej Olivia. Tror att du bara genom den tanken redan har ändrat ditt sätt att leva. Var glad över varje liten sak som du kan ändra och ha inte dåligt samvete för det du inte gjort något åt ännu. Utbilda dig mot ett arbete där du kan göra skillnad och välj politiker som vågar ta de svåra besluten. 

Senaste om: Klimatmötet i Katowice