Helena Zachariasson. Foto: Anders Mohlin

Analys: Helena Zachariasson: Bara mördaren vet allt

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stor hänsynslöshet. Så beskriver tingsrätten Nerijus Bilevicius handling när den nu dömer honom till livstids fängelse för mord på Lisa Holm. Det kan kännas som en underdrift för det brutala dåd som hon utsatts för. Och för Lisa Holms familj är den här domen bara första steget till att få ett avslut.

Två veckor har gått sedan jag lämnade Skövde och den trånga rättssalen där Lisa Holms anhöriga under fem långa plågsamma dagar fick höra allt fruktansvärt som hon gick igenom den sista timmen innan hennes 17-åriga liv tog slut.

I dag kom domen. Livstids fängelse för den 35-årige Nerijus Bilevicius. Tingsrätten konstaterar att Lisa Holm måste ha känt förfärlig ångest och kämpat för sitt liv. Trots försvarets många försök att hitta en alternativ gärningsman kan det uteslutas, enligt tingsrätten. Främst på grund av den digra tekniska bevisningen som visar på hans DNA på mordredskap såväl som på Lisas kläder, vittnesuppgifter som sett Bilevicius i området och att han inte har ett fungerande alibi.

Mordet på Lisa Holm

Tänkt på familjen varje dag

I väntan på den här domen under dessa två veckor, har inte en enda dag gått förbi utan att jag tänkt på Lisa Holm och hennes familj. På hennes pappa som satt framåtlutad i rättssalen med ansiktet i händerna medan åklagaren lade fram sin teori om vad hans dotter utsatts för. Medan hans dotters mördare satt orörlig emot honom med nedböjt huvud och händerna i knät. På hennes mamma som tappert torkade tysta tårar medan hon tog sin äldsta dotters hand i sin. På Lisa Holms vänner som nervöst köade till rättegången på höstlovet för att få reda på vad som hände deras vän. Nu vet vi en del. Lisa Holm attackerades utanför sitt jobb, cafét i Blomberg, släpades in i en lada mittemot, hängdes i ett rör i ett angränsande rum, kläddes delvis av och skars sedan ned för att bli gömd i ett litet klädskåp i en arbetsbod på en gård i närheten.

Mördaren vägrar berätta

Detta händelseförlopp har jag skrivit så många gånger nu. Men varje gång jag gör det, kan jag knappt tro det. Jag kan i alla fall aldrig förstå det. Som sagt, nu vet vi en del. Men allt kommer vi aldrig få reda på. Det vet bara Lisa Holms mördare som vägrar berätta. Dagens tingsrättsdom är dock inte slutet på detta oförståeliga. Den nu dömda Nerijus Bilevicius kommer med all sannolikhet att överklaga domen till hovrätten, det har hans advokat gjort klart flera gånger i de intervjuer hon har begärt extra pengar av tingsrätten för att ställa upp i.

Lisa Holms familj kan alltså behöva genomlida ännu en rättegång. Medierna kommer än en gång färdas till rätten från hela Sverige. För att hjälpa folk att försöka förstå. För att få någon rätsida på denna ondska. Men det är svårt. Som rättens ordförande sade efter i dag efter att domen fallit. ”Inget är enkelt när ingen har erkänt.”

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mordet på Lisa Holm

Mer i ämnet