Foto: Scanpix

Virussjukdomar kan drabba hemmasnickare

Uppdaterad
Publicerad

Sommaren innebär högsäsong för landets gör-det-själv-snickare. Men river man upp gamla golv kan man riskera att drabbas av sorkfeber eller harpest.

Sommarsemestern är rena julafton för landets mer eller mindre händiga hemmasnickare, vilket också har lett till att nära 25.000 människor varje år uppsöker landets akutmottagningar efter att ha råkat ut för skador i samband med olika typer av renoverings- och trädgårdsarbete.

Virus sprids via damm

Hemmasnickaren riskerar inte bara att drabbas av mer välkända skador som muskelbristningar, stick- och skärskador samt olika typer av frakturer.

Många som drabbats av renoveringsiver och rivit upp gamla golv kommer in till vårdcentraler och akutmottagningar med diffusa febersymtom, enligt Krister Karlsson, allmänläkare på läkarstationen i Hallstavik.

-De här oklara febersymptomen kan bero på en infektion som orsakats av virussjukdomen sorkfeber.

Dessa virus finns i avföring från olika typer av gnagare och förs sen vidare via det damm som sprids när man river gamla byggnader, där sorkar och råttor har levt, enligt Krister Karlsson.

-Det handlar om parasitinfektioner som sprids när man exempelvis river upp ett golv eller en gammal lada.

Sjukdomen sorkfeber kan även få betydligt mer allvarliga konsekvenser, enligt Krister Karlsson.

-Utöver att man får febersymptom kan man även drabbas av njursvikt.

Händer olycksdrabbade

En speciellt olycksdrabbad kroppsdel är annars handen, och även här kan skadorna bli allvarliga, enligt Krister Karlsson

-Har man otur kan man skada nerver och senor i händerna, vilket är allvarligt och kan leda till permanenta tillstånd. Sådana kan man vara tvungen att åtgärda hos en handkirurg.

Hemmasnickare kan också råka ut för att bryta ben i händerna, enligt Krister Karlsson.

-Man kan drabbas av skelettskador och frakturer och spräcka ben om man tappar tunga saker på händerna eller om man slår sig med en exempelvis en hammare.

Viktigt skydda ögonen

Som hemmasnickare ska man vara speciellt vaksam med att skydda sina ögon, enligt Krister Karlsson.

– Att använda ögonskydd är bland det viktigaste man kan göra när man hugger i sten, sågar, slipar eller svetsar och då småfragment och slipmaterial flyga omkring. Det är lätt hänt att man skadar ögonen permanent.

Krister Karlsson råder alla som drabbas av renoveringsyra att aldrig tumma på säkerheten.

-Man ska vara noggrann med att använda skyddsutrustning, och följa de instruktioner och säkerhetsföreskrifter som finns. Det gäller att aldrig tumma på säkerheten och istället vara lat och chansa.

Att tänka på vid renoveringsarbete

Smutsiga verktyg och maskiner kan orsaka stelkramp. Därför är det bra att se över sitt stelkrampsskydd. Stelkrampsskyddet du fick i fjärde klass räcker tills du fyllt 40 år, men man rekommenderar ytterligare en dos om du fått in smuts i ett sår. Har du fått totalt fem stelkrampsdoser räcker detta i ytterligare 30 år.

Sår eller stickskador som går in till en sena eller i närheten av en led kan behöva behandlas med antibiotika. Vänd dig till våerdcentral eller närakut.

En infektion kan ge blodförgiftning om den sprider sig i kroppen. Om såret rodnar, svullnar och bultar eller du känner sig sjuk och får feber ska du söka läkare. Likaså om du får en röd strimma i huden vid såret eller om dina lymfkörtlar i armhålan eller om dina lymfkörtlar i armhålan eller ljumsken svullnar och ömmar. 

Tvätta händerna och rengör såret noga med tvål och vatten. Spola rent med rinnande vatten. Ta bort synlig smuts, använd pincett om det sitter grus eller småsten i såret.

Om du får ett skärsår som behöver sys ska det göras inom 6 timmar. Om du tror att det kan finnas skräp kvar i såret som du inte lyckats få bort kan det också vara bra att uppsöka vården för att få det rengjort och omlagt. 

Vid rivsår, små sår och skavsår kan en blandning av lite grön såpa och vatten förhindra infektion. Såpan är antiseptisk (bakteriedödande) och hjälper till att torka ur såret.

Ha ett första hjälpen-kit även i sommarstugan.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.