Varje år drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet, orsakade av humant papillomvirus, HPV. Arkivbild. Foto: Åserud Lise, TT

Hemtest för HPV kan bli verklighet – men beslut dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av landets regioner har helt eller delvis pausat cellprovtagningar för livmoderhalscancer på grund av coronaviruset. Nu utreder Socialstyrelsen möjligheten att erbjuda kvinnor självprovtagning för HPV-virus – men beslut dröjer. 

SVT Nyheter har tidigare berättat att ett tiotal av Sveriges regioner har valt att pausa sina cellprovtagningar med anledning av coronaviruset. Detta trots att antalet fall av livmoderhalscancerfall har ökat de senaste fem åren och nu är uppe i samma nivåer som innan screeningen infördes i Sverige – för över 50 år sedan. 

Nu vill Socialstyrelsen att regionerna under en begränsad period ska kunna erbjuda kvinnor självtest för HPV, det virus som orsakar cellförändringar som kan leda till cancer. Men beslut dröjer – först ska myndigheten utreda om testet är tillräckligt bra.  

– Vi har en modell för att bedöma nationella screeningprogram. Vi måste vara helt säkra på att testet är tillräckligt bra. Vi måste sammanställa vad det finns för fördelar och nackdelar innan det kan bli aktuellt att pröva om vi ska göra några ändringar i våra föreskrifter. Vi måste se att nyttan överväger eventuella risker, säger Mattias Fredricson, enhetschef med ansvar för nationella riktlinjer och screening på Socialstyrelsen.

Inget besked om beslut

Det har snart gått en månad sedan regionerna valde att pausa cellprovtagningarna, men något besked om när det kan finnas en lösning kan Socialstyrelsen inte ge. 

– Jag tror att det medicinska underlaget kommer finnas tillgängligt inom en ganska snar framtid. I samband med det kan vi fatta någon typ av beslut.

”Har gjorts många studier”

Överläkare Charlotta Sävblom, som är ordförande för Nationell arbetsgrupp för prevention mot livmoderhalscancer är positiv till självprovtagning för HPV. Hon menar att flera studier har genomförts som visar på att metoden är säker.

– Vad gäller självprovtagning för HPV så har det hittills erbjudits kvinnor som uteblivit från screeningen, det som återstår är att erbjuda det till kvinnor som vanligen deltar i screening. I en situation med pågående coronaepidemi vore det därför klokt att erbjuda kvinnor självprovtagning för HPV för att kunna upprätthålla screeningen.

Varje år drabbas över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet, orsakade av humant papillomvirus, HPV. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Detta är HPV-virus

Humant papillomvirus är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och en majoritet av befolkningen får HPV någon gång under livet, men ofta läker det ut av sig självt.

Viruset finns i över 100 varianter, varav de flesta är ofarliga. Men minst 14 virustyper kan orsaka cellförändringar som kan leda till cancer.

Varje år drabbas exempelvis över 50 000 svenska kvinnor av cellförändringar i underlivet. 15 000 har så allvarliga förändringar att de måste få behandling, 550 kvinnor drabbas av livmoderhalscancer och 150 överlever inte sjukdomen.

Viruset kan också orsaka andra mindre vanliga cancerformer hos både män och kvinnor. Det kan till exempel handla om cancer i mun, hals, vagina, penis och ändtarmsöppning.

Läkare och forskare är överens om att det bästa sättet att slippa de farligaste typerna av HPV är att vaccinera sig.

Vaccinet är som mest effektivt om man tar det innan man har haft sex första gången, men även de som redan haft sex minskar risken att drabbas av farliga cellförändringar om de vaccinerar sig.

Då vaccinet inte skyddar mot alla HPV-typer som kan orsaka cancer är det viktigt att gå på regelbundna provtagningar, där eventuella cellförändringar kan upptäckas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.