Hemtjänstens ”omöjliga” scheman ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska Uppsala kommun utreda hemtjänstens ”omöjliga” scheman. Arbetsscheman som säger att de ska vara på flera ställen samtidigt.

I går mötte SVT:s tittare en stressad Li Kristjansdottir som gjorde sitt allt för att hinna med 26 hembesök på sex timmar.

Men det hjälpte inte hur fort hon än cyklade när hon enligt schemat skulle hon vara hos en person 18.40-19.10 och hos nästa 19.04 – alltså sex minuter innan det förra besöket var avslutat.

Hemtjänstens pressade schema

– Jag blir väldigt chockad och illa berörd av den beskrivning som Li ger, sa kommunalrådet Ebba Busch (KD), ansvarig för äldreomsorgen i Uppsala kommun, i gårdagens Aktuellt efter att ha sett inslaget.

Samtidigt försvarade hon kommunens agerade.

Får kritik av S

Carolina Andersson (S), vice ordförande i äldrenämnden, är kritisk till Ebba Buschs utspel:

– Det är anmärkningsvärt att Ebba Busch skjuter över allt ansvar för det här på utförarnämnden (styrelsen för vård och bildning, reds.anm). Det är äldrenämnden som har beslutat om förutsättningarna för hemvården i kommunen, och det är uppenbarligen så att vi nu har en äldrevård som inte fungerar i vissa delar, säger hon.

”Ingen förståelse för de äldre”

På Demensförbundet tar man dagligen emot samtal från förtvivlade anhöriga och här har man sett många trånga scheman.

– Att man sätter sådana här scheman som, ”lämna matlåda, tre minuter utan samtal”, vem gör det? Då har man ingen förståelse för de äldres situation. Man har förmodligen aldrig träffar en demenssjuk om man sätter ett sådan schema, säger Monika Titor på Demensförbundet.

– Det här är politikernas njugghet emot de äldre. Det är förfärligt alltså. Är det någon som skulle be om ursäkt för mor Anna inte fick det hon skulle ha så är det de ansvariga politikerna, säger Curt Persson, ordförande för PRO.

Schemat ska ses över

Och i dag kommer också beskedet om att personalens ”omöjliga” scheman ska ses över.

– Jag har nu bett förvaltningen att utreda hur det kan komma sig att personalens scheman ser ut på det här sättet. Jag vill att samtliga delar som togs upp i inslaget ska redas ut, säger Cecilia Hamenius (FP) ordförande i vård- och bildningsnämnden till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstens pressade schema

Mer i ämnet