Via en källa har SVT Nyheter fått tillgång till en stor mängd mejl och dokument som skulle ha gått till polisen men som skickats fel, på grund av att avsändaren stavat fel på ”polisen”. Bland dessa finns Marias kontaktförbudsansökan. Foto: SVT

Hennes ansökan om kontaktförbud mejlades fel: ”Extremt fördjävligt”

Uppdaterad
Publicerad

När Maria sökte om kontaktförbud mot en man som hon anmält för dödshot skickade polisen hennes ansökan till fel mottagare. I dag är hon inte längre orolig över sin egen situation, men blir upprörd när hon får höra hur polisen har hanterat hennes ärende.

I det mejlhaveri som SVT Nyheter har kunnat avslöja har över hundra e-postmeddelanden som skulle ha gått till polisen i stället skickats till en okänd mottagare, helt oskyddat. 

Bland de mest känsliga mejl som rör utomstående personer finns ansökningar om kontaktförbud, vilka polisen i sin anmälan till Datainspektionen själva lyfter fram som exempel på ”integritetskänslig information” som hamnat fel.

”Jag känner mig förbannad”

Av de ansökningar om kontaktförbud som skickats fel kommer minst två från polisen. Ett av fallen rör Maria.

– Det känns inte bra alls, jag känner mig förbannad. Man är redan i ett sånt jobbigt läge när man ska behöva göra en sån grej och då tycker jag verkligen att det är polisens uppgift att hantera det på rätt sätt, säger hon när hon får veta vad som hänt. 

För Marias del har det nu gått några år sedan polisanmälningarna och oron. Hon känner sig inte längre otrygg men blir besviken.

”Ska kunna lita på polisen”

– Jag tycker att man ska kunna lita på polisen och att det går rätt till och att de inte slarvar, och att det som jag pratar med dem om eller att de anmälningar som jag gör inte ska komma ut till någon obehörig.

– Att det kan ha gått till så här och att det här har hänt och att man ändå inte brytt sig om det, det tycket jag är extremt, vad ska man säga... fördjävligt.

Maria heter egentligen någonting annat. I klippet kan du höra henne berätta om hur hon känner kring polisens hantering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.