Ann Sofie Hermansson kommenterar den friande domen gällande grovt förtal för att ha kallat två kvinnor för extremister på sin blogg. Foto: Ali Lorestani/TT

Ann-Sofie Hermansson (S) om domen: Seger för demokratin

Uppdaterad
Publicerad

Ann-Sofie Hermansson (S) ser den friande förtalsdomen som en seger för demokratin och yttrandefriheten.

– Det är ett bra domslut, säger hon till SVT Nyheter.

På tisdagen stod det klart Göteborg tingsrätt inte anser att socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson har förtalat Fatima Dubakil och Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil när hon bland annat kallat debattörerna för ”extremister” och ”försvarare av terrorister”.

Ann-Sofie Hermansson är nöjd med dagens beslut och säger att rättegången är del i hur debattörerna angriper meningsmotståndare.

– Det är obehagligt att befinnas sig i sådana sammanhang, men det är också mening med deras attityder. Att man ska känna sig obehaglig till mods och inte våga göra sådana här saker. Så jag är väldigt nöjd över det här resultatet måste jag säga.

”Politiska diskussioner ska inte föras i domstol”

Hon ser domen som en större seger än för bara sig själv och som ett principiellt viktigt ställningstagande.

– Det är snarast en seger för demokratin och yttrandefriheten. Jag är glad för att man tar en principiell ställning för den här sortens politiska diskussioner inte ska föras i domstol, utan att man får föra det i media och debatter utanför domstolar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.