Foto: Scanpix

Apan Herr Nilsson förbjuds i dödsannons

Uppdaterad
Publicerad

När deras treårige son dog ville föräldrarna ha en bild på Pippi Långstrumps apa Herr Nilsson i dödsannonsen. Men Saltkråkan AB som äger rättigheterna sade nej.

Bilderna från Astrid Lindgrens böcker ska nämligen endast förekomma i Pippi-sammanhang. Enligt Astrid Lindgrens barnbarn Malin Billing var det författarens egen vilja, skriver Aftonbladet.

– Vi försöker hålla oss till den principen på det enda sätt vi kan, även när det gäller något så ömmande som småbarns dödsannonser, säger Billing till tidningen.'

Pojkens gudmor berättar för Aftonbladet att pojken älskade allt som hade med Pippi Långstrump att göra.

– Det var det bästa han visste. Herr Nilsson var hans favoritleksak, den hade han alltid med sig, säger hon till tidningen.

”Astrid ska förknippas med det som är glatt”

En släkting till familjen ringde upp företaget och fick svaret att Astrid Lindgren, som bland annat skrivit historien om Bröderna Lejonhjärta, bara fick förknippas med det som var glatt.

– Obehagligt. Det kändes som ett cyniskt sätt att tänka, säger släktingen, som kontaktade Saltkråkan AB.

Pojkens gudmor har skrivit en debattartikel I Aftonbladet om sorgen och  besvikelsen.

Föräldrarna valde till slut att använda bild på en sol i dödsannonsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer