Het debatt om våldtäkter mellan FI och SD

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till i Agenda-studion när Jimmie Åkesson (SD) och Gudrun Schyman (FI) för första gången möttes i en debatt.

-Vi har inte många våldtäkter för att vi har stor invandring. Vi har en bra lagstiftning som gör att många anmäler att de blivit våldtagna, sade Gudrun Schyman, om Åkessons påstående om att de flesta våldtäkter i Sverige är ”importerade”.

Enligt Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, begås de flesta våldtäkterna i Sverige av män med utländsk bakgrund. Att minska våldtäkterna är en av SD:s viktigaste valfrågor, och det var ämnet när han mötte Gudrun Schyman (FI) i debatt i kvällens Agenda.

-Ni blundar för det importerade kvinnoförtrycket, sade Åkesson, när Gudrun Schyman gav mothugg mot påståendet om att utländska män är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken.

-Om det var att stoppa våldtäkterna ni ville så vore det bra, men ni vill ju bara stoppa invandringen, sade Schyman.

Höjda straff och kameraövervakning

Programledaren Karin Hübinette försökte styra in diskussionen på hur våldtäkter totalt sett kan minskas, även de som begås av svenska män. Åkesson la då fram förslag på höja straffen för våldtäkt och öka kameraövervakningen på platser där risken för överfall är stor. Men han styrde han snabbt tillbaka in på invandring som orsak igen.

-Vi har det högsta antalet anmälda våldtäkter i Europa, det näst högsta i världen, sade han.

”Genant att diskutera”

Mot slutet av debatten försökte Schyman styra in på ämnet jämställdhet i ett större perspektiv. Hon menade att SD har en konservativ syn på könsrollerna.

Åkesson anklagade då Schyman för att till exempel vilja påverka innehållet i barnböcker för att göra pojkar och flickor likadana, och jämförde hennes tankebanor med talibanernas.

-Du är så okunnig att det är genant att diskutera det här med dig, fick han då till svar.

Louise Josborg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.