Spyker har liksom Saab ett arv från flygindustrin och liksom Saab tillverkar de bilmodeller som flörtar med sitt arv från flyget. Men de första fordonen från Spyker hade betydligt färre hästkrafter än de fartmonster som Spyker är känt för idag.
Faktum är ett det började med en eller kanske ett par hästkrafter i en verktsad i nederländka Hilversum 1880, då bröderna Jacobus och Hendrik-Jan Spijker började tillverka diligenser. Bland kundkretsen fanns det nederländska kungahuset, som även i dessa dagar ibland kan ses i en guldbeprydd vagn från brödernas verkstad.
1900 byggde de två bröderna sin första bil. Motorn kom från dåtidens bil-pionjärer, nämligen tyska Benz (I dag mer känt som Mercedes) medan karossen byggdes av de båda bröderna.
Ända sedan bilens barndom har motorsporten spelat en central roll i bilens utveckling och biltillverkarnas marknadsföring. Att ställa upp i tävlingar var viktigt och att vinna dem ännu viktigare och bröderna Spijkers bilar fanns ibland på startlinjen i viktiga motortävlingar på den europeiska kontinenten i bilismens barndom på tidigt 1900-tal.
Men, heter inte företaget Spyker undrar du kanske? Jo, det stämmer. Det var 1903 som företaget bytte namn från Spijker till det mer anglosaxiskt klingande Spyker.
Satsade på flyg
De båda bröderna hade dock stora svårigheter att få ekonomin ordning. 1913 kom företaget på obestånd och 1915 togs bolaget över av ”Nederlandsche Automobiel en Vliegtuigfabriek”, på svenska fritt översatt till Nederländska bil och flygfabriken. De båda bröderna Jacobus och Hendrik-Jan var redan då ute ur bilden.
När det första världskriget rasade var marknaden för lyxbilar minst sagt usel. Spykers nya ägare var tvungna att tänka om och kom då att satsa på flygmotorer och flygplan. Hur många flygplan och motorer som tillverkades är oklart, men uppgifter talar om 200 flygmotorer och 100 flygplan.
Rent ekonomiskt blev aldrig Spyker riktigt lönsamt. 1922 förklarades företaget bankrutt, men det dröjde till 1926 innan sagan var slut. Uppgifter talar om mellan 1 500 och 2 000 tillverkade fordon.
Föddes igen
Namnet låg sedan i träda till 1999 då det återigen väcktes till liv av Victor Muller, en före detta jurist, som hade gjort karriär i det nederländska näringslivet.
I oktober 2000 visades den första ”nya” Spykern. Modellen, hette C8 Spyder och under den böljande karossen återfanns en kraftfull V8-motor från tyska Audi. Bilens interiör visade tydliga spår av företags arv från flygindustrin. Polerad aluminium och reglage som lånat inspiration från gamla tiders flygmaskiner skvallrade om det historiska arvet.
Kundkretsen var då liksom nu, rika personer med ett stort bilintressen. Räkna med att slanta upp minst två miljoner kronor om du vill bli ägare till en ny Spyker.
Sedan starten har det rullat på, trots att finanserna har varit genomgående usla. För två år sedan räddades företaget undan konkurs av Mubadala, ett investmentbolag från arabemiratet Abu Dhabi. Mubadala som nu äger 23 av Spyker äger också fem procent av den italienska superbilstillverkaren Ferrari.
Dyrt äventyr
Liksom det gamla Spyker ville också nya Spyker testa sina vingar inom motorsporten. 2007 tog de klivet in motorsportens absoluta finrum, Formel 1.
Det blev bara en säsong i den extremt pengaslukande formel-1 cirkusen, för den lilla holländska sportbilstillverkaren, som gjorde entré i cirkusen genom att köpa stallet Midlands F1, som sedan alltså döptes om till Spyker F1. Vid sidan av Formel 1-äventyret har modifierade även varianter av Spykers gatbilar synts tävla på racerbanor runt om i världen.
Marknaden för supersportbilar är en bråkdel av marknaden för familjebilar som Saab. Enligt nyhetsbyrån TT har Spyker tillverkat omkring 50 bilar per år. Det kan jämföras Saab, som underkrisåret 2009 tillverkade strax under 30 000 bilar.
Spyker har sedan tidigare haft ekonomisk uppbackning av de ryska bankirerna Vladimir och Alexander Antonov. De sägs nu ha fått flytta på sig till förmån för den nederländska investeraren Marcel Boekhoorn.
I november förra året meddelade Spyker att de tänker flytta produktionen från Nederländerna till Storbritannien. Nu återstår ett långt och mödosamt arbete för den lilla sportbilstillverkaren för att få luft under vingarna på det företag man nu har tagit över.
Kanske kommer Spyker att behöva tänka extra mycket på sitt motto: ”Nulla tenaci invia est via” – För den envise är ingen väg oframkomlig.
Andreas Liebermann
Viktiga årtal i Spykers historia:
1880: Jacobus och Jan-Hendrik Spijker startar tillverkning av karosser och diligenser i Hilversum i Nederländerna.
1898: Tillverkningen flyttar från Hilversum till Amsterdam.
1898: En gyllene vagn byggs åt den nederländska kungafamiljen.
1900: Den första bilen tillverkas.
1903: Byter namn från Spijker till Spyker.
1915: Nederlandsche Automobiel en Vliegtuigfabriek tar över som ny ägare.
1926: Går i konkurs.
1999: Victor Muller startar biltillverkning under namnet Spyker.
2000: Första modellen, C 8 visas upp.
2004: Företaget börsintroduceras.
2005: Mubadala går in som delägare.
2007: Tävlar i Formel 1.
2010: Spyker köper Saab av General Motors.
Källor: SVT, Wikipedia, TT, Spyker Cars.