Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur betydelsefullt är mötet? Vad står på agendan och när kan Ukraina bli EU-medlem? SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick svarar på tre frågor. Foto: SVT/TT

Historiskt EU-toppmöte hålls i Kiev: ”Stark symbolisk handling”

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under brinnande krig möter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i dag flera EU-toppar – i Kiev.

– Det är på ett sätt absurt att så många toppolitiker samlas i en aktiv krigszon, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick i Morgonstudion.

Delar av EU–kommissionen befinner sig i Ukrainas huvudstad Kiev. Bland annat sitter kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under fredagen tillsammans med rådsordförande Charles Michel i möte med Zelenkskyj. Mötet är historiskt, konstaterar SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick, på plats i Kiev tillsammans med fotograf Lars Lyrefeldt. 

– Det är på ett sätt absurt att så många toppolitiker samlas i en aktiv krigszon, det här har aldrig tidigare hänt i EU:s historia. Samtidigt är det en stark symbolisk handling från EU:s sida, att man visar att man står vid Ukrainas sida i de allra svåraste av tider.

EU-medlemskap och återuppbyggnad

På agendan står återuppbygnaden av Ukraina – men också den svåra frågan om Ukrainas EU-medlemskap. Ukraina har fått kandidatstatus och hoppas att få gå med inom två år. Samtidigt ser många medlemsländer att en mycket längre process väntar.

– Huvudnumret på mötet är Ukrainas väg framåt att få börja förhandla med EU om medlemskap, men det handlar också om återuppbyggnad, hur EU kan hjälpa till att bygga upp hus, vägar, ledningar och kraftverk och på andra sätt hjälpa att stötta det här krigsdrabbade landet som slåss för sin överlevnad, säger Christoffer Wendick.

I Ryssland ses EU:s stöd för Ukraina nu som ännu ett bevis för hur väst motarbetar Ryssland, berättar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström, på plats i Moskva. 

– Det ses som ett tydligt tecken att Ukraina är fientligt inställt och att EU också är det, säger Bert Sundström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Historiskt EU-toppmöte väntas Foto: Lars Lyrefelt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.