Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ukraina fruktar ny offensiv: Oscar Jonsson berättar vad det kan få för effekt. Foto: TT/AP

Fler ryska soldater väntas i kriget: ”Skickas fram som kanonmat”

Publicerad

Ukraina inväntar en kraftig upptrappning från Rysslands sida under de närmaste veckorna. Över hundratusen soldater kan vara på väg mot kriget.

– Man skickar fram de mindre utbildade soldaterna som kanonmat och sen så får de mer kompetenta trupperna stå för mer avancerade operationer, säger Oscar Jonsson, doktor i rysk krigföring.

Ukrainsk underrättelsetjänst uppskattar att Ryssland nu har mer än 320 000 soldater i landet – ungefär dubbelt många som i början av den fullskaliga invasionen för knappt ett år sedan.

Enligt militäranalytiker har Ryssland också har 150 000 till 250 000 soldater i reserv, som antingen är i träning eller som är placerade i Ryssland för att när som helst gå in i kriget, skriver New York Times.

Oscar Jonsson på Försvarshögskolan menar att det är oklart vad soldaterna som Ryssland har tagit in kan bidra med i form av större strategiska operationer. Samtidigt säger han att antalet ryska soldater spelar roll.

– Just nu använder de fotsoldater som ren kanonmat. Man skickar de rakt mot fronten, sen när ukrainska strykrorna skjuter mot dem så använder Ryssland sitt artilleri, säger han och fortsätter:

– Det skapar stora ryska förluster, men det är ett sätt för dem att använda den offensiva kapaciteten.

Det viktigaste för Ukraina: Militär förmåga

Flera västländer kom nyligen överens om att sända stridsvagnar med modern Natostandard till Ukraina. Oscar Jonsson tror att det delvis är ett svar på uppbyggnaden av den ryska förmågan.

– Det viktigaste för Ukraina är inte nödvändigtvis mer numerär utan det är bättre förmågor för att möta den anstormningen som kommer, säger Oscar Jonsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.