Det finns flera oväntade användningsområden för tekniken som polisen nu vill använda för att fånga bovar. Bland annat används den av dejtingsajter. På den vänstra bilden syns vd:n för ett företag som arbetar med just artificiell intelligens och ansiktsigenkänning. Foto: Elise Amendola/AP och Isabell Höjman/TT

Ansiktsigenkänning: så kan den hjälpa dig finna kärlek och stoppa skolkare

Uppdaterad
Publicerad

Hindra mindreåriga från att köpa alkohol, stoppa skolkare och hitta kärleken. Det är bara några otippade användningsområden för den – enligt somliga – kontroversiella tekniken ansiktsigenkänning.
– Det handlar om att saker ska bli lite enklare och snabbare, säger Jörgen Ahlberg, som har forskat om ansiktsigenkänningsteknik.

Som SVT Nyheter kan berätta vill polisen och Nationellt forensiskt center använda ansiktsigenkänning för att jaga kriminella. Men det finns som sagt flera oväntade användningsområden för tekniken.

– Det kan användas i alla sammanhang där man av någon anledning vill veta vem som gör något och vad folk vill ha, säger Jörgen Ahlberg, som har forskat om ansiktsigenkänningsteknik.

Så sent som för några månader sedan, i december 2018, skapade Taylor Swift rubriker när hon scannade av konsertbesökares ansikten för att fånga stalkare. Under konserten kunde folk gå in i ett specialbyggt bås för att se hur popartisten repeterade inför spelningar. Vad de inte visste var att alla som ställde sig framför skärmen fotograferades med en speciell kamera. Bilderna jämfördes senare med en databas som innehåller bilder på hundratals människor som stalkar Taylor Swift.

Tilltaget fick hård kritik av människorättsorganisationer som American Civil Liberties Union, ACLU, som bland annat påpekade att ansiktsigenkänning felaktigt kan identifiera människor och påpekar att det är oklart var bilderna samlas och vilka som kan komma åt dessa.

Ska stoppa spelmissbrukare

Men det finns som sagt flera oväntade användningsområden för ansiktsigenkänning. Redan 2011 valde det statligt ägda företaget Ontario Lottery and Gaming Corporation i Kanada att installera teknik för ansiktsigenkänning på sina spelmaskiner för att hjälpa spelmissbrukare.

Tekniken används även av Tencent, ett av världens största datorspelsbolag, för att hindra underåriga från överdrivet spelande.

Ansiktsigenkänning används också på vissa hotell för att underlätta vid incheckningar. Tack vare tekniken kan conciergen lätt komma ihåg återvändande gästers namn.

Hitta kärleken – med ansiktsigenkänning

Har du svårt att hitta din själsfrände? Ja, ansiktsigenkänning kan tydligen även användas till kärlek. Flera dejtingsajter använder ansiktsigenkänning för att hjälpa dig att hitta människor som passar dina önskemål – eller kanske mer pikant: Personer som liknar ditt ex.

Ansiktsigenkänning kan också stoppa skolk – något som bland annat har skett på universitet i Storbritannien. Tekniken har testats även i Sverige. För bara några veckor sedan rapporterade exempelvis Elektroniktidningen om Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå där bland annat ansiktsigenkänning hjälpte till att genomföra en automatisk elevregistrering för att på så vis spara lärarnas tid. Sverigedemokraterna i Malmö vill genomföra ett liknande test.

I Storbritannien har tekniken dessutom också använts för att hindra minderåriga från att köpa alkohol. När ett bekant ansikte – som tidigare haft problem med att visa leg – försöker köpa alkohol får kassapersonalen helt enkelt en varning.

Har inte slagit igenom i Sverige

Utomlands har ansiktsigenkänning slagit igenom på bred font. Jörgen Ahlberg håller dock med om att tekniken  ännu inte etablerat sig i Sverige.

– Vi har alltid haft ganska hård reglering både när det gäller kameraövervakning och personuppgifter. GDPR gör det ännu svårare.

Tror du det kommer slå igenom nu?

– Det som framför allt kommer slå igenom är olika bekvämlighetsgrejer som gör saker och ting lite smidigare. Det kan vara allt från att din laptop vet att det är du som tar upp den från väskan vilket gör att den redan loggat in och har startat dina program eller att bilen vet exakt vilka inställningar du vill ha på sätet. Det handlar om att saker ska bli lite enklare och snabbare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer