Medicinen PrEP kan förebygga hiv Foto: Iman Tahbaz

Snart kan svenska män få förebyggande hiv-medicin

Uppdaterad
Publicerad

Samma typ av medicin som dramatiskt minskat spridningen av hiv i London kan snart bli tillgänglig för svenska patienter. Frågan är bara vem som ska betala.

På Venhälsan i Stockholm, en klinik för sexuell hälsa som vänder sig till män som har sex med män, finns planer på att börja skriva ut den förebyggande medicinen PrEP till män som bedöms vara i riskzonen för att smittas av hiv.

– Vi beräknar att upp till 300 personer kan bli aktuella för att erbjudas behandlingen, säger Anders Blaxhult, överläkare på Venhälsan.

PrEP består av två hiv-läkemedel som säljs under namnet Truvada och är egentligen tänkt som behandling mot sjukdomen efter att man fått sin diagnos.

Flera studier har på senare år visat att samma medicin också kan minska risken att smittas av hiv med uppåt 90 procent om den äts i förebyggande syfte.

Sjönk med 40 procent

I London sjönk antalet nya hiv-fall bland män som har sex med män med 40 procent jämfört med föregående år, vilket till stor del tycks bero på att allt fler i riskzonen för att smittas nu börjat äta PrEP. Eftersom engelska sjukvårdsmyndigheten NHS fram tills nyligen inte velat finansiera medicinerna har många vänt sig utomlands och beställt betydligt billigare kopior från utländska apotek via nätet.

I Sverige ingår däremot PrEP i form av läkemedlet Truvada i högkostnadsskyddet sedan i höstas. Det innebär att läkare får skriva ut medicinen och att patienter som mest behöver betala 2.200 kronor per år för pillren. Resten av kostnaden delas mellan läkemedelsförmånen och den klinik som skriver ut läkemedlen.

Kan kosta 10 miljoner per år

Venhälsan beräknar att PrEP-medicin till 300 personer kommer att innebära en ökad läkemedelskostnad för dem på över 10 miljoner per år, enligt överläkaren Anders Blaxhult. Pengar som än så länge saknas. Venhälsan har därför begärt extra anslag av Stockholms läns landsting men ännu inte fått besked om hur det blir. Än så länge är det alltså inte helt klarlagt vem som skall betala för PrEP i Sverige.

Anders Blaxhult betonar att smittspridningen av hiv är betydligt mindre i Sverige än i London och tror inte att PrEP kommer göra lika stort avtryck på hiv-statistiken här. Men han tycker det är viktigt att förskrivningen kommer igång så snart som möjligt.

– Framför allt med tanke på de enskilda individer som vi kan skydda. För dem är PrEP förstås oerhört värdefullt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.