I vinter kan de församlingar som har höga elpriser för sina kyrkor besluta att hålla vissa kyrkor stängda för att spara pengar. Foto: Jessica Gow/TT

Höga elpriser kan tvinga kyrkor att stänga

Uppdaterad
Publicerad

Bundna elavtal, luftvärmepumpar eller gasuppvärming. Svenska kyrkor har olika förutsättningar inför vinterhalvåret. Vissa församlingar överväger att låta vissa kyrkor stå helt tomma.

Höga uppvärmningskostnader kan leda till att kyrkor måste stängas temporärt i vinter, rapporterar TT.

Låta kyrkor stå tomma

Olika lösningar diskuteras exempelvis inom Malmö pastorat i Svenska kyrkan. Där finns ett förslag om att koncentrera verksamheten till endast en kyrka och låta de kyrkor som används mindre stå tomma under den kallaste perioden.

– Om någon vill ha en begravning eller vigsel kan man värma kyrkan tillfälligt, säger fastighetschef Nils-Urban Råwall till tidningen Dagen.

Hann binda i tid

Flera av Svenska kyrkans kyrkor värms upp av gas. Men i Malmö pastorat hann man binda elavtalet i tid.

– Där har gaspriset varit fyra gånger högre än normalt, säger Nils-Urban Råwall.

Mindre sårbar

Grindtorpskyrkan i Täby norr om Stockholm band sitt elavtal för en tid sedan och installerade en luftvärmepump, Detta gjorde församlingens ekonomi mindre sårbar, enligt pastor Sven-Gunnar Hultman.

– Annars hade ekonomin inte gått ihop, det hade kunnat handla om flera hundra tusen i extra utgifter i värsta fall, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.