Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén svara på tre frågor om de nya inflationssiffrorna. Foto: Henrik Montgomery/TT/SVT

”Inflationen kan bli en läcka som blir omöjlig att stoppa”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

På lunchen klippte jag håret i samma frisyr som jag haft i tio år. Men när jag skulle betala hade något ändrats: priset. 23,5 procent dyrare.  

Tyvärr kommer fler företagare att säga som min frisör:  

“Elen, du vet. Höjd hyra, leverantörspriser som höjs hela tiden, vi måste höja våra priser också”.  

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Inflationen tar sig in i varje springa av ekonomin, som en vattenläcka som riskerar fuktskada hela huset i grunden om man inte lagar den i tid. Det började strila med globala flaskhalsar i produktion och leveranser på grund av pandemin. Sedan kom Putin och slog sönder rören så vattnet sprutade hejvilt. Då insåg vi att vi måste ringa rörmokaren.  

Stefan Ingves ryckte ut med sin kraftigaste rörtång. Men hur han än drog åt, och slog desperat på rören, så slutade det inte flöda. Än sprutar det till synes okontrollerat. 10,2 procent inflation i december, enligt måttet KPIF som rensar bort hur mycket dyrare det blivit att betala bolånen när räntan höjts. 

Farlig spiral

Tar man dessutom bort effekten av högre elpriser, som i december steg med 29 procent (!) jämfört med november, så kvarstår den riktigt skrämmande siffran: 8,4 procent underliggande inflation. Det är den som min frisör bidrar till när hon tvingas höja sina priser. 

Får man inte stopp på den spridningseffekten, så är vi inne i en farlig spiral där alla till slut höjer sina priser i förebyggande syfte och då blir inflationen ett helt självspelande piano. En läcka som blir omöjlig att stoppa med mindre än att vi river hela badrummet, byter ut alla rören i huset och ställer in byggfläktar för att torka ut husstommen under tiden vi tvingas evakuera bostaden. Alla som varit med om ett stambyte eller en husrenovering som gått snett vet vad jag pratar om. Dit vill vi inte komma. 

Bopriserna faller

Apropå bostäder så fick vi idag den föga förvånande nyheten om att bopriserna fortsätter ned. Hur långt ska det falla innan det planar ut? Ned 25 procent från toppen? Inte osannolikt. Det tar nog i alla fall inte slut förrän räntehöjningarna är över. Och dagens inflationssiffra gav räntehökarna vatten på sin kvarn. Det läcker fortfarande häftigt från badrummet.  

Så vi bör nog räkna med en rivstart för nye riksbankschefen Erik Thedéen, att han vill visa var skåpet ska stå när han nu tagit över rörtången från Ingves. I början av februari drämmer han nog till med ytterligare 0,5 procentenheters höjning. Och hotar med ytterligare ett litet slag om 0,25 i april om inte vattnet visar att det börjar ge vika. För skrämmas, det är egentligen det enda han kan. 

Tappat löneökningar

Räntehöjningarna ger visserligen effekt i form av att sänka vår köpkraft och orsaka lågkonjunktur. Men det råder ju inte bot på grundproblemet: höga elpriser. Så rörtången är ett mycket trubbigt verktyg i det här fallet. Fast man får lite respekt för hantverkare med stora grejer. Så Riksbanken vill få oss att tro att den kommer lyckas stoppa läckan med sitt tunga verktyg, hur trubbigt det än är.  

Avgörande nu är att hålla nere våra förväntningar på framtida inflation, så länge vi tror att de kommer lyckas, så finns det chans att rädda huset. Vi kan undvika att priserna höjs ”bara för att alla andra kommer göra det”. Men även om det går så bra, så har badrummet fått bestående skador.  

Vi har redan tappat nästan ett decennium av reallöneökningar. Och även om inflationen ger vika, så innebär det bara att priserna slutar öka, inte att de faller tillbaka. Kommer klippningen att bli 23,5 procent billigare sedan? Kommer skivorna som krympte 18 procent i mitt brödpaket att bli fullstora igen? Skulle inte tro det.  

Högre priser är här för att stanna. Om tio år kanske vi är relativt sett lika rika igen. Om man får stopp på läckan i tid. Annars… äh, det är visserligen fredag den 13:e, men det är ändå fredag. Skräckscenariot vill vi inte tänka på nu. Trevlig helg! 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.