Högerextrema utgav sig för att vara moderata valarbetare

Publicerad

Några män från högerextrema Nordisk ungdom, utklädda till moderater, delade ut falsk information bland valstugorna i Täby centrum. När de konfronterades av Richard Herrey, som kandiderar till riksdagen för Moderaterna, slutade diskussionen med att Herrey knuffades till marken.
– De vill förvilla och skrämma valarbetare, det är oacceptabelt, säger Richard Herrey.

Det var under onsdagen när Richard Herrey, före detta Eurovision song contest-vinnare som numera kandiderar till riksdagen för Moderaterna, valkampanjade på Täby torg som han uppmärksammades på att två män, iklädda tröjor med falska Moderat-loggor, delade ut flygblad till förbipasserande bland valstugorna.

– De gjorde ingen hemlighet av att de inte var från Moderaterna och skämdes inte över att de spred falsk valpropaganda. Det var helt klart en medveten provokation, säger Richard Herrey som gick fram till männen och började filma samtalet.

”De vill störa och förvilla”

Herrey diskuterade med männen och försökte sedan ta flygbladen ifrån dem. Då knuffade en av männen Herrey så han föll till marken.

– De vill bara störa och förvilla, förstöra valkampanjen och få uppmärksamhet. Jag tänker av princip polisanmäla händelsen, eftersom det känns viktigt att markera. Jag blev inte rädd, men vissa blir skrämda och när de har hotfulla tendenser påverkar det valarbetare som blir oroliga för sin egen säkerhet, det är oacceptabelt.

Sprider förvillande information på moderatliknande sajt

Fredrik Hagberg, talesperson för Nordisk ungdom som är en och högerextrem organisation, bekräftar att det var medlemmar ur hans organisation som var delaktiga i händelsen.

– Ja, det var folk från oss som var där och delade ut lite information. Om han polisanmäler oss kommer vi motanmäla. Han försökte ta deras flygblad och då knuffade de bort honom. Det var i rent självförsvar.

På frågan varför hans medlemmar försöker utge sig för att vara Moderater, säger Hagberg att de bedriver en upplysningskampanj om moderat politik och att om man tittar noga så står det en länk till en hemsida på tröjorna.

M har polisanmält

På den sajten kan man beställa falska valaffischer som ser ut att komma från Moderaterna, bland annat med bilder på Ulf Kristersson och förvillande budskap om invandring.

Vice partisekreterare Anders Edholm skriver i ett mejl till SVT Nyheter:

– Det är naturligtvis mycket allvarligt att man försöker lura väljare med falsk information om vår politik. Vi har polisanmält såväl den falska sajten, som användningen av våra bilder och att man iklädd kläder som liknar våra har uppgett att man kommer från Moderaterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet