Lärare har i flera år beskrivits som ett bristyrke. Många har valt lärarutbildningar med förhoppningen om att snabbt och lätt få jobb. Men så ser det inte ut i norra delen av landet. Bland nyutbildade lärare i Umeå och Luleå går omkring var femte arbetslös idag.
-Man vill ju inte gärna investera i en utbildning som inte resulterar i ett jobb, säger Ingela Bäcklin, som studerar till lärare i Luleå.
Av de som blev färdiga gymnasielärare i Luleå de senaste fem åren är 22 procent inskrivna på arbetsförmedlingen idag. För universitetet i Umeå är motsvarande siffra 17 procent. I Linköping är å andra sidan bara drygt 6 procent inskrivna.
Också bland de som läste till grundskolelärare för årskurserna 1-7 i Luleå och Umeå är omkring var femte utan jobb, 21 procent för Luleå och 18 procent för Umeå. För lärarhögskolan i Stockholm är siffran 3 procent.
-Vad det handlar om är framförallt att våra studenter får en något fördröjd etablering på arbetsmarknaden, som följd av att man i många fall måste flytta, eller om man väljer att stanna kvar i Umeå att det tar lite längre tid att få in en fot på arbetsmarknaden, säger Lars Lustig, chef för Studentcentrum på Umeå universitet.
Bör Umeå universitet utbilda så många lärare då?
-Ja, eftersom det finns en så stor brist i landet, så vill jag nog påstå att vi har ett väldigt viktigt uppdrag att fylla där.
Sammanlagt elva olika utbildningar vid tolv lärosäten ingår i Rapports undersökning. Och problemet är inte isolerat till lärarutbildningarna. Eleverna på flera andra utbildningar har svårast att skaffa arbete om de studerat i norr.
-Det kommer ut för många studenter från skolan däruppe, och den lokala arbetsmarknaden kan inte svälja det. Då tvingas de ut i landet för att söka jobb. Men när man söker arbete nere i Lund så känner man inte till arbetsmarknaden på samma sätt, och då blir man arbetslös, menar Fredrik Andersson på rekryteringsföretaget Nova 100.
Samtidigt visar det sig att de som läst i Luleå flyttar i mindre utsträckning för att få jobb. Trots att arbetslösheten bland sjuksköterskor är relativt hög i Luleå är det bara drygt åtta procent av sjuksköterskorna här som har valt att flytta.
-Många som vi utbildade är ju lokalt förankrade. Det är kvinnor som har barn och familj. Vi har ju många utlokaliserade utbildningar, och det är ju för att de vill läsa där de bor, och naturligtvis vill de heller inte flytta för att få jobb, säger Inger Carlefors, prefekt på Luleå tekniska universitet.
På Högskoleverket är man beredd att minska antalet utbildningsplatser.
Hur kan man förändra det här så att faktiskt fler som utbildar sig i Umeå och Luleå får ett arbete?
-Ja ett sätt är ju att fundera över om man ska minska ner på utbildningskapaciteten på just de universiteten. Det är ju en variant naturligtvis, säger Sigbritt Franke, chef för Högskoleverket.
Reportrar
Anna Linnér Franzén
Anders Öhlund
Stina Klüft