38 procent tror att valet 2018 kommer att ge en S-ledd regering. Foto: TT

Högre betyg för regeringen i ny undersökning

Uppdaterad
Publicerad

34 procent tycker att regeringen gör ett bra jobb, enligt DN/Ipsos nya undersökning. Det är den högsta noteringen sedan regeringen tillträdde 2014. 38 procent tror också att Socialdemokraterna behåller regeringsmakten – medan bara 24 procent tror på en moderatledd regering, visar undersökningen.

I DN/Ipsos undersökning har 1.030 röstberättigade väljare tagit ställning till frågorna ”tycker du att regeringen gör ett bra jobb?” och ”tror du att en Alliansregering skulle göra ett bättre jobb?”.

Deltagarna har också fått svara på vilket parti de tror kommer att leda regeringen efter valet nästa år.

S klättrar – men fler tror på alliansregering

Resultaten visar högre sympatier för Socialdemokraterna än den senaste tidens rekordlåga siffror. 34 procent anser att regeringen gör ett bra jobb, medan 40 procent anser att de gör ett dåligt jobb. När samma fråga ställdes i mars 2016 var siffrorna betydligt lägre – bara 24 procent svarade då positivt på frågan.

– Det här är ändå en tung och positiv indikator för Stefan Löfven. Väljarnas betyg på regeringen brukar ha ett samband med hur väljarstödet utvecklas, säger Daniel Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Fortfarande tror dock fler att en Alliansregering skulle göra ett bättre jobb – 38 procent. Det är ett endast ett marginellt tapp från mars 2016 – då låg siffran på 40 procent.

Socialdemokraterna har medvind

Men valvinden, alltså vad väljarna tror om valutgången 2018, tycks blåsa i rätt riktning för Socialdemokraterna. Hela 38 procent tror att valet kommer att ge en S-ledd regering, vilket kan jämföras med den motsvarande siffran i mars 2016 – bara 24 procent.

För Moderaterna visar undersökningen istället en nedåtgående kurva. I DN/Ipsos undersökning i mars i fjol svarade 50 procent att de trodde att Moderaterna kommer att leda regeringen efter nästa riksdagsval, men i dagens undersökning hade samma siffra sjunkit till 24 procent.

– Slutsatsen är att alliansen som regeringsalternativ har försvagats kraftigt under det senaste året, säger David Ahlin till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.