Foto: TT

Adhd-diagnos fördubblar risk att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Med diagnosen adhd löper man fördubblad risk att dö i förtid jämfört med övriga befolkningen. För dem som fått diagnosen som vuxen är risken ytterligare högre. Det visar en ny omfattande dansk studie i The Lancet.

Adhd innebär svårigheter med uppmärksamhet, impulskontroll och överaktivitet. Diagnosen har också kopplats till riskfyllt beteende och nu har danska forskare undersökt sambandet mellan adhd och dödlighet.

”Detta är det första beviset på ökad dödlighet bland individer med adhd”, skriver Søren Dalsgaard Professor vid Aarhus Universitet och en av forskarna bakom studien i tidskriften The Lancet.

Skadar sig oftare

Tidigare studier har visat att barn med adhd skadar sig oftare än andra barn. Och vuxna med adhd har förhöjd risk, cirka 45 procent, för att vara inblandad i allvarliga trafikolyckor, vilket en svensk studie från förra året visat.

– Det är viktigt för individen, familjen och omgivning att veta att den här risken finns. Man kan då antingen själv försöka jobba med att kontrollera sin impulsivitet eller söka behandling,  säger Sven Bölte professor i barn och ungdomspsykiatriskvetenskap vid Karolinska Institutet.

Högre risk för flickor och kvinnor

Henrik Larsson docent i psykiatrisk epidemiologi vid Karolinska Institutet är inte förvånad över resultaten.

– Även om det går bra för många med adhd så visar studien att funktionsnedsättningen kan ha riktigt allvarliga konsekvenser, även för kvinnor och vuxna.

Studien visade att personer med en adhd-diagnos löper nästan dubbelt så hög risk att dö i förtid, jämfört med personer utan denna diagnos. Även efter att forskarna hade justerat resultaten för andra möjliga förklaringar, som kön, ålder, psykiatriska diagnoser eller föräldrarnas utbildning.

Ett annat tydligt resultat var att flickor och kvinnor med adhd hade nästan dubbelt så hög risk att dö i förtid jämfört med pojkar och män med samma diagnos.

Kan förklaras av olika behandlingar

Denna förhöjda risk förklarar de danska forskarna med att adhd underdiagnostiseras hos flickor och kvinnor vilket kan innebära en överrepresentation av svårare symptom bland de flickor och kvinnor som får diagnosen. Dessutom behandlas flickors och kvinnors adhd-symptom i lägre uträckning med läkemedel jämfört med pojkars. Och det kan även finnas ytterliggare förklaringar till de stora skillnaderna mellan könen.

– I studien har man korrigerat för psykiatriska diagnoser som är vanliga hos barn men inte korrigerat för till exempel ångestproblematik, depressioner och självmordsbenägenhet som är vanligare hos kvinnor än hos män, säger Sven Bölte.

Viktigt med tidig diagnostisering

Studien visar också att risken är högre för individer som fick sin diagnos som vuxen. Exempelvis var risken att dö i förtid mer än fyrdubblad för personer som fick diagnosen när de var 18 år eller äldre, jämfört med en individ i samma ålder utan adhd.

– Studien poängterar vikten av tidig identifikation och evidensbaserad behandling, säger Henrik Larsson

Han menar också att de tydliga resultaten för kvinnor och vuxna är viktiga då många tidigare trott att adhd bara är något för omogna pojkar som har svårt att sitta still.

– Det viktigt att säga att den absoluta risken för att dö i förtid är liten och evidensbaserad behandling av adhd kan minska riskökningen, säger Henrik Larsson.

Danska resultatet svåra att överföra

Forskarna följde samtliga barn som föddes i Danmark mellan 1981 och 2011, nästan två miljoner individer, i det danska centrala personregistret, varav 32.000 diagnostiserats med adhd. Barnens livshistoria följdes fram till 32 års ålder och under denna period dog 107 personer med adhd.

Trots att barnkullen i en hel nation undersöktes varnar forskarna för att resultatet kanske ändå inte är helt representativt för alla med adhd.

Exempelvis är man i Danmark restriktiva med att ge diagnosen adhd. Den högre tröskeln gör att symptom över lag därför blir svårare än i jämförelsevis USA. Dessutom kan vuxna med komplicerad adhd vara överrepresenterade i studien eftersom lindrigare fall i Danmark i stor utsträckning behandlas av privata psykiatrikliniker vilka inte finns med i studien.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Adhd-diagnoser

Mer i ämnet