Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz kommer stoppet på Ringhals påverka elpriserna.

Varnar efter stoppet på Ringhals: Elen kan behöva stängas av

Uppdaterad
Publicerad

Beskedet om att reaktorstoppet på Ringhals 4 förlängs oroar analytikerna som ser ökad risk för höga elpriser och bortkopplad el i vinter. Svenska kraftnät bekräftar att stoppet ökar risken för elavbrott i södra Sverige i vinter.

På tisdagen kom nya besked om att reaktorstoppet på Ringhals 4 förlängs till den 31 januari nästa år. Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, berättar att det förlängda stoppet kommer att påverka priserna och öka risken för att elen behöver stängas av.

– Risken har ökat något, absolut.

Att reaktorn är avstängd under hela hösten och en del av vintern kommer att påverka elpriserna, enligt elmarknadsanalytikern Christian Holtz.

– Det var ett oönskat och olyckligt besked och det kommer att få konsekvenser för elpriserna, framförallt för södra Sverige, säger han.

Christian Holtz tror att priserna i Stockholm och Göteborg i snitt kommer att ligga på tre kronor per kilowattimme och runt fyra kronor eller högre i södra Sverige. Han förklarar dock att osäkerheten är stor och att elpriserna även kommer att påverkas av till exempel vädret under vintern.

Risk för att elen stängs av

Vidare ser Christian Holtz att risken för att elen stängs av i vinter ökar till följd av stoppet på Ringhals 4.

– Utöver högre elpriser innebär stoppet en ökad risk för att Svenska kraftnät kommer att behöva koppla bort elanvändning i vinter. Det är primärt södra Sverige som ligger i farozonen för det här.

Störst påverkan i södra Sverige

Även Henrik Almström, analytiker på kommunägda elhandelsföretaget Modity, ser risken för ökade priser och att elen stängs av.

– Det är olyckligt att stoppet på Ringhals 4 förlängs, vi har inte så många reaktorer igång och vi har en elkris. Elpriserna kommer påverkas i mellersta och södra Sverige, och risken för att elen stängs av ökar absolut.

Reaktorstoppet i Ringhals

I augusti ställdes Ringhals 4 av för årligt underhåll och bränslebyte. När reaktorn skulle startas igen skadades dock tryckhållaren och behövde repareras. Först beräknades reparationsarbetet ta tre månader och reaktorn planerades att startas i slutet av november. Den 13 september kom dock nyheterna att Vattenfall förlänger stoppet på Ringhals 4 till den 31 januari nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.