Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elhandelsanalytikern Henrik Almström berättar i videon hur det skånska snittpriset kommer stiga på grund av stoppet av Ringhals 4. Foto: SVT/TT

Problem vid Ringhals kan ge ny elprischock

Uppdaterad
Publicerad

När Ringhals 4 skulle startas igen efter sommarens uppehåll skadades en av anläggningens större komponenter. Det riskerar att höja elpriserna markant.

– Det är mycket olyckligt att Ringhals 4 kommer att stå stilla under längre tid än planerat, säger Ringhals vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Skadorna på tryckhållaren, som är en av anläggningens större komponenter, upptäcktes på måndagen och har inverkan på driften av Ringhals 4 men utgör ingen säkerhetsrisk.

Trycker upp elpriserna i Skåne

Henrik Almström, analytiker på kommunägda elhandelsföretaget Modity, berättar att detta för skånsk del kan innebära att priserna når upp till det tyska snittpriset som ligger runt 7 kr/kWh i höst.

Det är ungefär tre kronor dyrare än det skånska snittpriset. I elområde 4 ligger priset runt 4,5 kr/kWh.

– Vi hade hoppats på att det skulle bli en avlastning nu när Ringhals 4 startar men tyvärr blir det tvärtom, säger Henrik Almström.

Ringhals har en effekt på 1 120 megawatt

– Den här anläggningen driver en stad som Göteborg på egen hand fast två gånger om, säger Anna Collin presschef på Ringhals.

Nu väntas reparation och det beräknas ta tre månader.

– Vi kommer att göra vårt yttersta för att återställa anläggningen så att elproduktionen kan återstarta, säger vd Björn Linde i ett pressmeddelande.

Hör i videon om påverkan på Skånes elpriser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.