Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så undviker du att bli lurad – hör polisen och Postnords bästa tips i klippet. Foto: SVT & Fredrik Sandberg/TT

Högsäsong för bluff-sms – så undviker du att bli lurad

Uppdaterad
Publicerad

Själva förekomsten är ingenting nytt, ändå fortsätter bluff-sms att skickas år efter år – och klickas på. Under hösten, särskilt i samband med att julhandeln drar igång, tenderar de också att öka i antal.

– Det är viktigt att man är ifrågasättande kring den digitala information vi får, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum i SVT:s Morgonstudion.

En vanlig typ av sms-bedrägerier handlar om falska leveranser kopplat till näthandel. Än har Polisen inte riktigt märkt av någon ökning för säsongen, men Lotta Mauritzson, brottsförebyggande samordnare på nationellt bedrägericentrum, Noa, säger att fler polisanmälningarna är att vänta.

Vilka är det då som drabbas? Till skillnad från vad man ofta hör är det i de här fallen inte äldre, enligt henne.

– Det är vi andra, stressade i vardagen som drabbas av det här, säger Mauritzson.

Postnord är ett av de företag som används i dessa bedrägerier. Enligt säkerhetschefen Alexis Larsson bör man i regel vara ”sunt misstänksam” gentemot den här typen av sms-utskick.

– Den här typen av bluff-sms är inte unikt för vår bransch utan bedragarna vänder sig till olika typer av målgrupper och nu startat julhandeln på riktigt, och det är klart att de kommer att rikta in sig på människor som handlar julklappar, säger han.

Vad bör man då tänka på för att undvika att bli lurad? I videon ovan listar Morgonstudions gäster fem handfasta tips.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.