Högst långtidsarbetslöshet bland utrikes födda kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Långtidsarbetslösheten har förstärkts till följd av pandemin. I juni 2021 var antalet arbetslösa 591 000 vilket motsvarar en arbetslöshet på 10,3 procent, det visar nya siffror från SCB.

Av de arbetslösa hade 184 000 varit arbetslösa i mer än sex månader och bland de är utrikes födda kvinnor överrepresenterade. Enligt SCB uppgick arbetslösheten i den gruppen upp till 25 procent. Bland utrikes födda män uppgick andelen arbetslösa till 8 procent.

En av dem som har brottats med långtidsarbetslöshet är Istaahil Hasan.

– Jag har sökt jobb varje dag. Jag fick många gånger intervjutid och de sa att de skulle ringa tillbaka, men de hörde inte av sig. Jag vet inte vad det beror på, säger hon.

Enligt Maria Mindhammar, Arbetsförmedlingens generaldirektör är långtidsarbetslösheten den stora oron för Sverige.

– Vi kan inte vara den enda samhällsaktören utan vi måste vara många som går ihop och hjälper och stöttar de här kvinnorna därför att Sverige behöver den arbetskraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.