Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan förklarar SVT:s meteorolog varför Målilla så ofta toppar ”värmeligan” Foto: SVT

Högsta temperaturen på 30 år – 35,3 grader i Målilla

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen uppmättes den högsta temperaturen i Sverige på över 30 år, när termometern kröp upp på 35,3 grader i Målilla.

Men ännu högre temperaturer väntas redan på torsdagen – som kan bli den varmaste dagen sedan SMHI:s mätningar började.

Den värmebölja som de senaste dagarna plågat Sydeuropa har nu nått Sverige. Mycket höga temperaturer väntas i delar av Götaland och Svealand, där SMHI utfärdat orange varning för höga temperaturer.

På onsdagen uppmättes 35,3 grader i Målilla.

– Det är den högsta uppmätta temperaturen på 30 år, vi får alltså blicka tillbaka till 1992 för att hitta något liknande, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

”Målilla ett värmehål”

Just Målilla är en ort som ofta får rekordnoteringar.

– Målilla är både köldhål och värmehål. Det ligger i lagom låg terräng där det blir vindstilla lätt och lite mindre molnighet. Då får man solinstrålning på sommaren och väldigt höga temperaturer. På vintern kan det också bli extremt kallt, säger Tomasdottir.

Nationellt rekord i fara

Under torsdagen väntas ännu högre temperaturer, och kan det nationella värmerekordet på 38 grader slås.

– Någonstans mellan Målilla och Norrköping, det är stationer som har potential att slå rekordet, säger Tora Tomasdottir.

Därefter drar kallare luft in över landet

– Det är kortvarigt, redan på fredag släpper värmen greppet. Då blir det mer normalt. Det blir en ganska stor temperaturskillnad från torsdag till fredag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer