Foto: Erik Johansen/Stina Stjernkvist/TT

SMHI: Varning för extrem värme i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

SMHI går ut med en vädervarning för extremt höga temperaturer i Östergötland under onsdag och torsdag. Länet väntas få landets högsta temperatur under torsdagen.

– Det finns tecken på att det kan gå upp till 38 grader. Så att Sverigerekordet slås är möjligt, men det är svårt att säga i nuläget, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Den orangea SMHI-varningen har gått ut gällande extrema temperaturer i stora delar av Östergötland. Den gäller också de västra delarna av Sörmland, norra delarna av Kalmar län, samt delar av Västmanlands och Örebro län.

SMHI informerar också om att extremvärmen kan orsaka mycket stor ökad påfrestning på kroppen och att riskgrupper kan få problem.

Enligt prognosen kulminerar värmen under torsdagen och under fredagen väntas ett omslag till svalare väder under helgen.

På Gotland har SMHI gått ut med en gul varning för höga temperaturer. Under onsdag och torsdag blir det mycket varmt med temperaturer som hamnar på 30-35 grader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer