Högstadium i Malmö läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Hermodsdalsskolans högstadium läggs ner och ska vara avvecklat från höstterminen 2007. Bara nästa läsårs nior får gå kvar. Det beslöt stadsdelsfullmäktige i Fosie i dag.

-Vi är cirka 200 skötsamma elever. De här 20 eleverna det handlar om, deras röst väger tyngre än vår. Vad är det då för signaler man sänder ut? frågade elevrådets ordförande Noria Manouchi.

Bakgrunden till nedläggning är att skolan under en längre tid haft pro- blem med otrygghet, skadegörelse och dåliga studieresultat. Enligt Skolver- ket är situationen på skolan ohållbar.

Höstterminen 2007 kommer hela skolan att vara avvecklad, men redan i morgon får de blivande sjuorna och åttorna välja ny skola. Fem skolor står hittills klara att ta emot de över 100 eleverna som i ett första skede berörs av nedläggningen.

-Just nu känner jag ingenting. Det är omöjligt att beskriva känslan efter att ha gett allt i en månad för att skolan ska få vara kvar, säger elevrådsordförande Noria Manouchi till Sydnytt.

Christer Brandt, ordförande i stadsdelsfullmäktige i Fosie, var en av de som var med och fattade beslutet om nedläggning.

-Hermodsdalsskolan har visar sämre och sämre resultat genom åren, skadegörelsen och oron har ökat och trivseln har blivit mindre. Det som var droppen som fick bägaren att rinna över var skolverkets rapport. Den var ingen nådig läsning, säger Brandt till Sydnytt.

Situationen på Hermodsdalsskolan har i en rapporten beskrivits som ohållbar. I januari förstördes delar av skolan i en anlagd brand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.