Högt tryck hos Sjöräddningssällskapet

Publicerad

Pandemi och värme – det resulterar i ovanligt många larm för Sjöräddningssällskapet. Trenden från fjolårets rekordår ser ut att hålla i sig även i år. 

– Ja, nu i juni har det varit väldigt varmt. Vi har sett en kraftig ökning under juni månad. Jag tror det kommer bli liknande som förra året, om inte ännu mer, säger Johan Szymanski, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet Dalarö. 

Enligt den ideella föreningen Sjöräddningssällskapet deltar sällskapet vid drygt 90 procent av all sjöräddning i Sverige och efter en rekordsommar med drygt 7000 uppdrag blev fjolåret den mest intensiva man har haft hittills. Trots en lite lugnare start på denna sommar har det tagit fart på nytt under juni. Framförallt är det de mindre akuta uppdragen som har ökat; det kan handla om motor- eller propellerhaveri, soppatorsk eller grundstötning. 

– Jag tror inte att människor åker utomlands på samma sätt ännu utan man väljer skärgården och Sverige i första hand. Det gör att många är ovana och kanske inte riktigt har koll på vad man ska göra i alla lägen, säger Johan Szymanski.

Pandemieffekt: Trängsel bland båtar

Även Kustbevakningen ser en liknande trend. Många har köpt båt under pandemin, och det i kombination med varmt väder och semester på hemmaplan leder till trängsel mellan båtarna.

– På vissa ställen blir det trafikstockningar, det blir kösystem. Det tenderar också till att folk sitter konstigt i sina båtar. Man sitter inte bältad som i en bil. Man kan sitta framme på fördäck och dingla med benen över relingskanten. Det är lätt att det kommer svallvågor som man inte sett och man får ett kast, säger Ulrik Nielsen, befälhavare på Kustbevakningen.

– Håll avstånd, använd sunt förnuft och ta det lugnt, säger han.

Med stor del av i sommaren kvar har redan Sjöräddningssällskapet haft nästan 2000 uppdrag. Men på stationen i Dalarö känner man sig redo inför vad som kan komma.

– Vår beredskap finns där. Men det gäller att vi är på tå hela tiden och beredda för vad som ska hända. Vi måste ju vara fler båtar och fler folk för att möta det här. 

Fakta: Sjöräddningssällskapets uppdrag 2019-2021

Inkluderat sjöräddningslarm, sjuktransporter och förebyggande utryckningar (innan läget är akut):

2019 – Antal uppdrag totalt

Kalmarsund, Gotland, Östersjön – 675

Vänern, Vättern – 348

Norrlandskusten – 339

Stockholm, Mälaren – 1424

Insjöar – 103

Västkusten – 1611

Öresund, sydkusten – 515

2020 – Antal uppdrag totalt

Kalmarsund, Gotland, Östersjön – 897

Vänern, Vättern – 518

Norrlandskusten – 481

Stockholm, Mälaren – 2296

Insjöar – 160

Västkusten – 2195

Öresund, sydkusten – 638

2021 – till och med 22 juni – Antal uppdrag totalt (släpande siffror)

Kalmarsund, Gotland, Östersjön – 196

Vänern, Vättern – 167

Norrlandskusten – 101

Stockholm, Mälaren – 645

Insjöar – 51

Västkusten – 488

Öresund, sydkusten – 235

Källa: Sjöräddningssällskapet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.