”Allt som står kanske inte är lämpligt att man läser” Foto: TT

Högt tryck och långa köer hos BUP

Publicerad

Den ökande psykiska ohälsan bland unga sätter hård press på Barn- och ungdomspsykiatrin, BUP i Värmland. De har ändå lyckats korta väntetiden så att nio av 10 får hjälp inom en månad. Men väntetiderna för fortsatt behandling och utredning har blivit längre.

– Nästan 4000 värmländska barn och unga fick hjälp på BUP 2017 av 50 000 totalt, så det är en stor del. Samtidigt så är det ingen hemlighet att vi är ett av de landsting som har minst antal psylologer och barnpsykiatriker i hela landet, säger öppenvårdschefen Mathias Karlsson.

Den här veckan undersöker SVT Nyheter tillgängligheten inom vården. En verksamhet som lever under fortsatt hårt tryck är BUP, Barn- och ungdomspsykiatrin, i Värmland. Från och med september 2017 har man dock lyckats korta väntetiden så att hela 90 procent av patienterna får hjälp inom en månad, en stort förbättring jämfört med tidigare år. Men de som behöver fortsatt hjälp får i många fall vänta längre än tidigare. Som exempel kan den som behöver ångestbehandling få vänta i ett halvår om läget inte anses vara akut.

Val 2018 – #dinröst

– Det är hemskt tråkigt att man får vänta, men de flesta får hjälp inom några veckor, säger Mathias Karlsson.

Nytt arbetssätt

En stor patientgrupp är de som vill ha en neuropsykiatrisk utredning och där har man förändrat arbetssättet, bland annat har man slutat anlita externa bolag som gjort snabbutredningar.

– Det var föräldrar och barn som inte kände igen sig i vad som kom fram, de bad om att få ta tillbaka diagnoser. Då har ju vi kortat kön, men vi har ju inte hjälpt någon konstaterar Mathias Karlsson. 

Nu jobbar man istället tillsammans med elevhälsan och försöker stötta och hjälpa familjerna och lära sig hantera situationen under tiden man utreder eller väntar på att få göra en utredning. Samtidigt är BUP de enda i Värmland som jobbar med neuropsykiatrisk problematik, vilket gör att de ser det svårt att leva upp till förväntningarna från familjer och skolor.

”Inte bara BUP:s ansvar”

Värmland har 13 psykologer per 100 000 invånare. Det kan jämföras med grannlänet Örebro som har 47. Nu görs en rad insatser för att locka mer personal, bland annat skapas attraktivare tjänster. Men, Mathias Karlsson tycker också att fler parter måste ta ansvar när den psykiska ohälsan ökar bland unga på det sätt som sker.

– En av tio lever i en relation där våld förekommer, där mamma och pappa dricker för mycket. Där vi ställer oerhörda krav, framför allt på unga tjejer att de inte duger, att man inte är snygg eller klok nog. BUP är en viktig pusselbit för att lösa det här, men det är också ett samhällsansvar vi har.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet