Hör Jessica Enbacka, vd för Tui, berätta om hur antalet resebokningar ökade efter gårdagens besked från UD. Foto: SVT

Högt tryck på resor efter lättnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Dörrarna till kontinenten öppnas redan vid månadsskiftet, meddelade UD under onsdagen. Ett besked som fått många att överge hemesterplanerna för en resa ut i Europa.
– Trafiken ökade under kvällen och bokningsingången tredubblades, säger reseföretaget TUI Nordics vd Jessica Enbacka.

Många svenskar hade nog planerat för en hemester, det vill säga att semestra i Sverige. Men så meddelade utrikesminister Ann Linde under onsdagen att UD:s reseavrådan till tio europeiska länder hävs den 30 juni. Då blir det åter möjligt att besöka populära semesterländer som bland annat Frankrike, Italien och Spanien.

Att UD häver reseavrådan till de tio länderna (se faktaruta) beror på att de själva öppnat för resande från Sverige och övriga EU.

– Det innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, sa utrikesminister Ann Linde (S) under onsdagen.

Jessica Enbacka, vd på TUI Nordic, är lättad och glad över beskedet. Och beskedet tycks även ha gått hem hos de semestersugna.

– Trafiken ökade under kvällen och bokningsingången tredubblades, säger Jessica Enbacka i Morgonstudion.

Grekland i topp

Även reseföretaget Apollo såg en markant ökning av bokningar.

– Intresset var störst för Grekland, Kroatien och Spanien, och det är ju dit av de tio länderna på listan som vi har våra paketresor i sommar, säger Annica Smith, marknadschef på Apollo till TT.

UD:s reseavrådan var tidigare sagt att gälla fram till den 15 juli. TUI kommer inte att tidigarelägga några resor utan börjar flyga igen i mitten av juli.

För passagerare gäller krav på munskydd, och företaget har arbetat för att coronasäkra sina hotell.

Begränsat utbud på flyg

Men trots att dörren till Europa nu öppnas är det inte alla som kommer att kunna boka drömresan i sommar. Utbudet på flyg är begränsat och så även resenärernas ekonomi, enligt reseexperten Lottie Knutson.

– Det kommer nog att ta ett tag innan resandet sätter i gång. Jag tror framför allt att det är de som har lägenhet eller hus i Spanien, Italien och Frankrike som sticker först, säger Lottie Knutson i Morgonstudion.

Coronapandemin har slagit hårt mot flera av de länder som svenskar nu kan semestra i, och en del kan känna oro inför vad som händer om man blir sjuk. Svenskar har rätt till vård i EU, men trots det ska man aldrig resa utan en reseförsäkring, varnar Lottie Knutson.

– Det är precis som vanligt, man ska inte resa i väg utan att ha en reseförsäkring. Det är bra eftersom man då får snabbare hjälp.

Från och med den 30 juni hävs reseavrådan till följande länder:

• Belgien

• Frankrike

• Grekland

• Island

• Italien

• Kroatien

• Luxemburg

• Portugal

• Schweiz

• Spanien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.