Foto: TT/Arkiv

Högtryck på semesterboende

Publicerad

Inför semesterhögsäsongen i juli är många vandrarhem, campingar och stugbyar uppbokade och det kyliga vårvädret har även ökat bokningarna av utlandsresor. Men det går att hitta semesterboende för den som är flexibel.

I juli tar stora delar av Sverige ledigt vilket skapat högtryck på semesterbostäder.

När SVT Nyheter testar att söka efter ett vandrarhemsboende för två vuxna och tre barn under en vecka i juli blir resultatet noll träffar. Sverige är fullbokat. Inte ett enda rum finns ledigt enligt STF:s egna bokningssajt.

– Våra boende är inga boenden där man stannar på en hel vecka. Det finns ju plats, men du får pröva att sök två dagar istället. Det är väldigt ovanligt att man bor en hel vecka på samma ställe, säger Jenny Engström, press- och kommunikationsansvarig på STF.

Verkar fullt

Dessutom förklarar hon att alla rum inte ligger ute på deras bokningssajt. Verkar det fullbokat kan det alltså löna sig att ringa direkt till vandrarhemmet och kolla om det inte finns några rum lediga trots allt.

– Vi uppmanar att man ska lägga ut 100 procent av rummen, men många gör så istället för att råka ut för dubbelbokningar och missnöjda gäster.

Vandring populärt

En trend vad gäller vandrarhem är annars att många bokar allt senare. En annan trend är att det blivit allt mer populärt att vandra. STF kan se en ökning av förbokningarna på deras fjällstationer med 7 procent, jämfört med förra året.

– Det har blivit otroligt populärt att vandra och även tältningen ökar. Kebenekajse är ganska chokat i högsäsong, men fördelen med våra fjällstationer är att de flesta bara stannar ett dygn, så alla gäster får plats.

LÄS MER: Så fjällvandrar du säkert

Så går det att hitta boende i juli om man vill semestra i Sverige?

– Jag det tror jag. Men på semestern ska man vara flexibel. Är det fullt på ett ställe får man upptäcka en annan plats.

Även för den som vill boka stuga på campingplats eller privatstuga är mycket uppbokat. Populära ”lyxcampingar” som till exempel Lysingsbadet i Västervik är mer eller mindre uppbokat hela juli för den som letar efter stuga.

LÄS MER: Här rusar priserna på sommarstugor

Högt tryck på utlandsresor

Och även på utlandsresor är trycket högt. Ticket som säljer många charterresor meddelar att det kylslagna vårvädret har skapat en rusch efter sommarresor. Bokningarna har ökat 14 procent jämfört med i fjol.

Det mest populära resmålet är Mallorca följt av Kreta. Sommarens ”raket” är Split i Kroatien, som ökat 20 procent och nu är tredje populärast, enligt Tickets kunder.

Även charterresorna har bokats ovanligt tidigt i år och efterfrågan på reguljärflyg är stor. Tickets kommunikationsansvarig, Katarina Daniels, tror att det kommer bli ont om sista minuten-resor.

– Den som är sent ute med att boka måste vara lite extra flexibel med resmål, avresedag, avreseflygplats och budget.

LÄS MER: Solsäkra din semester

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer