Foto: TT

Höjd kapitalskatt i budgeten efter V-krav

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i höstens budget efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

”Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster”, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Enligt Vänsterpartiet har den höjda skatten positiva effekter på jämlikheten.

”Det är en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män”, skriver Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, i ett pressmeddelande.

Sparande på investeringssparkonto och i kapitalförsäkring beskattas genom så kallad schablonbeskattning. Schablonbeskattningen innebär att värdet på sparkontot eller i kapitalförsäkringen beskattas enligt en tänkt årlig avkastning, oavsett om tillgångarna ökat eller minskat i värde. Höjningen beräknas öka skatteintäkterna med 790 miljoner kronor.

LÄS MER: Finansministern: Svensk ekonomi går urstarkt

LÄS MER: Lär dig tyda finansministern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.