Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: De är rikast topp tre rikaste personerna i regeringen. Foto: TT

Hon är rikast i regeringen

Publicerad

Totalt är den nya regeringen god för över 40 miljoner kronor. Det visar listan på ministrarnas fond- och aktieinnehav som SVT tagit del av. Men i statsministerns lador gapar det tomt. 

Med den nybildade regeringen har en rad nya ministrar redovisat sina investeringsportföljer.

I toppen av investeringslistan finns utrikeshandelsminister Anna Hallberg med ett innehav på drygt 24 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning sedan förra året då hon hade 5,6 miljoner kronor, enligt Dagens industri.

Hallberg har främst satsat på SEB:s fonder. Den största investeringen, på 3,6 miljoner, finns i SEB Hållbar Sverige Indexnära som växt med 33 procent sedan årsskiftet.

Över fem miljoner i fonder

Riskbenägenheten i den socialdemokratiska regeringen tycks vara moderat. Ingen har valt aktieinvesteringar som sparbössa, istället är det i mer stabila fonder som ministrarna vill se sina pengar växa.  

Efter Anna Hallberg följer EU-minister Hans Dahlgren vars fondinnehav ligger på fem och en halv miljon kronor.

Tredjeplatsen kniper den nya energi- och digitaliseringsministern Khashayar Farmanbar med en portfölj på drygt 1,6 miljoner. Han följs av Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister, socialminister Lena Hallengren och utrikesminister Ann Linde som alla har ett fondinnehav kring en och en halv miljon. 

Statsministerns innehav visar noll

Statsministern, tidigare finansminister, Magdalena Andersson, brukar tala om ladorna för att beskriva de pengar som staten har sparat eller betalat av statsskulden med. Hur hon själv sparar i sina lador framgår dock inte av redovisningen.

Anderssons innehav är nämligen lika med noll. En siffra hon delar med den nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll som också redovisat att hon inte har några värdebevis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer