Här är alla ministrar i Anderssons regering

Uppdaterad
Publicerad

Magdalena Andersson hade på förhand utlovat ”en överraskning”.

På listan över statsråd presenterade Andersson nya, men inte okända namn. Som efterträdare till finansministerposten presenterades Mikael Damberg.

Bland de nya namnet syntes välkända namn som Annika Strandhäll och Karl-Petter Thorwaldsson. Den tidigare blir statsråd för miljödepartementet och den senare statsråd för näringsdepartementet. Thorwaldsson kommer från fackförbundet LO.

– Jag väntade och väntade men mitt namn lästes aldrig upp, skojar Ibrahim Baylan (S) när han kommer ut från kammaren. Han har för några månader sedan aviserat att han tänker lämna sin post som näringsminister.

Andersson som accepterats som statsminister satt i Löfven-regeringen som finansminister, en roll hon nu lämnar över till Mikael Damberg som då lämnar sin roll som inrikesminister.

Till justitiedepartementet presenterades Anders Ygeman, som tidigare suttit som inrikesminister och nu senast som energi- och digitaliseringsminister, en roll som tas över av Khashayar Farmanbar. Ygeman kommer nu att bli idrottsminister samt integration- och migrationsminister.

På finansdepartement presenterades namnen Ida Karkiainen och Max Elger. Den senare är Magdalena Anderssons tidigare statssekreterare.

S-namn på tidigare MP-poster

Efter beskedet om att den budget som lagts fram av M, KD och SD röstats igenom så valde MP att hoppa av regeringen. Det innebar att flera poster som innehafts av miljöpartister då också ska tas över av socialdemokrater.

Tidigare har miljöpartisten Amanda Lind suttit som kulturminister. En roll som nu tas över av Jeanette Gustafsdotter, chef över Sveriges Museer.

På utbildningsdepartementet som skolminister presenterades Lina Axelsson Kihlblom, och blir med det också första transperson i en svensk regering. Axelsson Kihlbom har tidigare varit kommunal skol- och förvaltningschef.

Bland de namn som finns kvar sedan Stefan Löfvens regering syns infrastrukturminister Thomas Eneroth, justitieminister Morgan Johansson, Hans Dahlgren som är statsråd i statsrådsberedningen, utrikesminister Ann Linde och Anna Ekström vid utbildningsdepartementet.

Texten uppdateras.

Hela listan över statsråden i Magdalena Anderssons regering

Hans Dahlgren, EU-minister

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister samt idrottsminister

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.