Iman Aldebe som har fått i uppdrag att designa slöjan. Foto: Svt

Hon designar den nya polisslöjan

Uppdaterad
Publicerad

Slöja ska bli en möjlig del av den svenska polisuniformen, just nu håller den på att tas fram. Svt har träffat designern Iman Aldebe, som har fått uppdraget.

Iman Aldebe har uppmärksammats för sina djärva och nyskapande slöjor, och hon hoppas att de kan leda till en mindre fördomsfull bild av kvinnor med slöja.

–  Om polisslöjan är attraktiv och passande till den svenska polisuniformen, så tror jag faktiskt att det ger mer acceptans till kvinnor med slöja ute i arbetslivet, säger hon.

Även andra huvudbonader

Rikspolisstyrelsen har beställt design av flera religiösa huvudbonader, även den första kippan och turbanen för polisuniformen.

– Eftersom det nu finns en poliselev som bär huvudduk, och det finns också civilanställd personal, och de har fått bära civila kläder, så nu inskaffar vi det som en del av uniformen, säger Martin Lundin på Rikspolisstyrelsen.

Ett beslut som glädjer Iman Aldebe

– Eftersom jag själv bär slöja så vet jag vad jag behöver tänka på och vilka säkerhetsrisker som finns när man bär slöja, och särskilt då om man ska jobba som polis och kanske hamna då i olika osäkra situationer.

Ännu bara en skiss

Slöjan, som kommer att vara i mörkblått stretchsiden, finns ännu bara i skissform. Sedan ska hon göra en prototyp, som ska provas:

– Jag behövde även tänka på att om hon ville bära polismössan så ska hon kunna göra det, över sjalen, och håret ska inte vara i vägen då. Och att hon inte ska kunna bli kvävd när hon bär det, inte ska behöva ha nålar och så på grund av säkerhetsrisken, så det är ganska mycket tanke bakom den här skissen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer