Foto: Johannes Poignant

Ulrika brinner för integration: ”Jag vill se andra växa”

Publicerad

Med sin tid, ett brinnande engagemang och en vilja att se personer växa har Ulrika Hermansson från Friluftsfrämjandet dragit igång en ledarskapsutbildning för flyktingbarn i Dalarna.
– Jag vill se andra lyckas och växa. Jag tror det är den största lönen man kan få, säger Ulrika Hermansson till SVT Nyheter.

Det hela började när Ulrika ville bredda verksamheten inom Friluftsfrämjandet och visa att den är tillgänglig för alla. Med hjälp av pengar från Stiftelsen Solstickan, Borlänge kommun och Studiefrämjandet och stor hjälp från flera av företag inom friluftsbranchen kunde projektet rulla i gång.

Sex ungdomar fick möjlighet att åka till Idre där de under en vecka fick gå en barnledarutbildning och parkourledarutbildning och därtill få en naturupplevelse som ingen av dem varit i närheten av tidigare.

–Till en början trodde de att de kanske skulle bo i en stuga och ha tråkigt. Men att se hur de växte i uppgiften var fantastiskt kul, säger hon.

”Träffade många nya vänner”

Men tråkigt blev det inte. David, 15, som kommit till Sverige från Afghanistan förklarar:

–  Jag tycker att det var jättebra. Man fick lära sig nya saker. Och jag träffade många nya vänner.

Vad fick ni göra?

– Vi kollade på vattenfall och hade med oss en ledare som berättade hur det fungerar i naturen och hur vi ska ta hand om den så att den bevaras. Nu kan jag berätta för alla mina kompisar om naturen, berättar han med upprymd stämma.

Hoppas att fler tar efter

Efter succén hoppas Ulrika att projektet ska kunna breddas och spridas till fler kommuner och även inspirera andra, men i framtida ledarutbildningar vill hon gärna se att även svenska barn finns med.

– Jag tror man kan lära sig väldigt mycket av varandra. Barnen förstår varandra på ett annat sätt när man är i ungefär samma ålder.

Omgivningen har reagerat väldigt positivt på deras initiativ.

– På något sätt var det som att hela Sverige vaknade till liv när pojken på stranden dök upp i tidningarna.

Tror du att fler personer skulle kunna få ett utbyte av att engagera sig på det här sättet?

–  Jag skulle vilja säga att det redan innan fanns ett väldigt stort engagemang i de flyktingar som finns. Men jag tror att många hjälper till i det tysta, för att man mår så bra av det, och kan göra skillnad,  säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet