Cecilia Eklund och Urban Ahlin. Foto: Helsingborgs stad/TT

Hon träder fram efter Ahlin-anklagelserna: S ignorerar oss

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman Urban Ahlin anklagas för sexuella trakasserier och kränkningar mot medarbetare. Nu träder socialdemokraten Cecilia Eklund fram och vittnar om en tystnadskultur inom partiet i Dagens Nyheter.

Cecilia Eklund har varit medlem i partiet i 20 år och arbetat som pressekreterare åt flera ministrar och som presschef i Socialdemokraternas riksdagsgrupp. I dag är hon presschef i Helsingborgs stad.

”Tydliga sexuella anspelningar”

2008, när Urban Ahlin anklagades för att ha trakasserat en kvinnlig tjänsteman sexuellt, gav Cecilia Eklund kvinnan som anmälde Urban Ahlin henne tröst.

Kampanjen #MeToo

– Det var tydliga sexuella anspelningar. Jag satt med henne när hon bröt ihop och fick höra alla berättelser. Jag gick till dåvarande biträdande partisekreterare Stefan Stern och sa att det här borde man polisanmäla, säger hon till Dagens nyheter.

”Försöker förminska rösterna”

Hon säger att hon själv utsatts för sexuella trakasserier inom partiet och att det finns en kultur som möjliggör kränkningar.

– Man försöker förminska rösterna för att de är anonyma, det tyder på en tystnadskultur ... Jag är väldigt besviken på att vi är så många som konstant blir ifrågasatta och ignorerade, säger hon till Dagens nyheter.

Urban Ahlin har tidigare sagt att anklagelserna mot honom är falska rykten. I en skriftlig kommentar till SVT Nyheter skriver Socialdemokraternas kanslichef Lisa Hedin så här:

”Socialdemokraterna har tagit alla uppgifter som kommit in i samband med #metoo de senaste veckorna på stort allvar och vi tycker det är olyckligt om det uppfattas på ett annat sätt”.

SVT Nyheter har sökt Cecilia Eklund, utan resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet