Talmannen Urban Ahlin (S) Foto: TT

Urban Ahlin efter anklagelserna om sextrakasserier: ”Det är falska rykten”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) anklagas för sexuella trakasserier och kränkningar mot medarbetare. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) öppnar för att tidigare anklagelser ska utredas igen, Urban Ahlin hävdar själv att uppgifterna inte är sanna.
– Det är falska rykten mot mig som jag kraftfullt dementerar, säger talmannen till SVT Nyheter.

Det var 2008 som Urban Ahlin blev anklagad – och internt utredd – för sexuella trakasserier mot en dåvarande medarbetare. Detta rapporterades i media två år senare.

Nu har anklagelserna publicerats på nytt i Dagens Nyheter.

Urban Ahlin säger i ett telefonsamtal med SVT Nyheter att uppgifterna om honom är falska, och att han på nytt vill dementera det som han påstås ha gjort mot en medarbetare 2008.

– I det finns inget nytt utan det är gammalt, som jag tidigare dementerat. Jag vill återigen säga att jag kraftfullt dementerar det.

Har själv bett om en utredning

Talmannen anklagas också i Dagens Nyheter av medarbetare för att vara konfliktsökande, särskilt mot kvinnor, och ägna sig åt systematiskt maktmissbruk. Det är nya uppgifter för honom, hävdar Ahlin.

– Jag tycker att jag får väldigt många positiva tillrop om hur jag agerar i riksdagen och hur det fungerar här. Men det är klart att som chef så nås man kanske bara ibland av de positiva sakerna och inte av de negativa.

Därför har han bett riksdagsdirektören att anlita extern expertis för att göra en utredning.

– Jag kommer att gå till botten med det här, för jag vill verkligen att riksdagen ska vara en bra arbetsplats för alla och att människor ska känna trygghet här och därför kommer jag att ge riksdagsdirektören i uppdrag i morgon att tillsätta en oberoende utredare som får se över hur ledarskapet fungerar i riksdagen, säger Urban Ahlin.

Tar inte en paus

Finns det några uppgifter i anklagelserna som du känner igen dig i och som du kan medge stämmer?

Det enda som stämmer i detta är att det fanns en intern utredning 2008 och den medverkade jag i totalt – och den utredningen avslutades 2008. Sen är det väldigt svårt för mig att försvara mig mot anonyma falska anklagelser. Det är liksom omöjligt att göra det.

Om de sexuella inviterna som du ska ha gjort, vad säger du om dem?

– Jag säger att jag dementerar dem kraftfullt. Det har aldrig skett.

Kommer du att ta en paus under tiden som utredningen pågår?

– Nej, det tänker jag inte göra. Det är klart att jag fortsätter som talman. Jag är vald till talman till nästa val. Jobbet som talman måste göras.

”Beteendet var lika oacceptabelt då som nu”

Socialdemokraternas dåvarande gruppledare Sven-Erik Österberg utredde anklagelserna mot Ahlin 2008 – och gav honom då en reprimand.

– Frågan diskuterades mellan parterna och det konstaterade att deras samtal hade gått för långt, det var samtal som man inte ska ha mellan sina medarbetare. Vi kom fram till att Ahlin hade bettet sig olämpligt, men det handlade inte om sexuella trakasserier.  

Österberg tycker att det är bra att Regnér öppnar för en ny utredning.

– Beteendet var lika oacceptabelt då som nu.

Sven-Erik Österberg känner inte igen att andra kvinnor ska ha rapporterat till honom att de blivit utsatta av Ahlin under Österbergs tid som gruppledare i riksdagen.

Två bilder inom partiet

Inom Socialdemokraterna finns det två bilder av Urban Ahlin. Det finns personer som menar han utnyttjat sin maktposition inom partiet och tillåtits hålla på i alla år, samtidigt ”som kvinnor som sagt ifrån marginaliserats”.

– Det är en seger för jämställdheten. Jag har pratat med män inom rörelsen och kan vittna om att män i partiet tycker att det är bra att det här kommer ut, säger en S-källa.

I den andra gruppen finns medarbetare som menar att anklagelserna från 2008 i alla år använts av Ahlins politiska fiender, trots att ärendet utretts internt och granskats av flera medier.

– Detta brukar alltid lyftas upp när det är dags att utnämna viktiga poster. Min bild är att man har utnyttjat det här för att smutskasta honom och sänka hans trovärdighet, säger en S-källa i riksdagen.

”Ställer höga krav på alla”

Beskrivningen av Ahlin som bedriver ett påstått skräckvälde, är onyanserad, anser andra. Talmannen kan visserligen uppfattas som arg och konfliktsökande, när han egentligen bara är krävande, menar en källa i S.

– Han ställer höga krav på alla, för att han ställer höga krav på sig själv. Om han ger mandat så kräver han också resultat.

SVT Nyheter har sökt kvinnan som anklagade talmannen 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.