Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman (S). Foto: TT

Ygeman: Det finns ingen gräddfil för talmän

Uppdaterad
Publicerad

S gruppledare Anders Ygeman menar att uppgifterna om Urban Ahlin som publicerats av Dagens Nyheter behöver utredas närmare. – Det finns ingen gräddfil för talmän, men inte heller talmän ska dömas utan att bli hörda och bli grundligt utredda, säger Ygeman till SVT Nyheter.

Dagens Nyheter har på nytt publicerat uppgifter om en utredning som gjordes 2008 efter att en medarbetare anklagat Urban Ahlin för sexuella trakasserier, samt nya uppgifter om medarbetare som vittnar om att talmannen är konfliktsökande mot särskilt kvinnor och ägnar sig åt systematiskt maktmissbruk.

Ahlin säger själv att uppgifterna om honom är falska. Det krävs nu en grundläggande och oberoende utredning, säger Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman till SVT Nyheter.

– De uppgifter som kommer fram i DN behöver utredas, de handlar om två delar egentligen, den ena delen är händelserna 2008, den andra delen handlar om talmannens ledarskap.

”Finns ingen gräddfil”

Ygeman tänker nu ta kontakt med gruppledarna från de andra partierna och diskutera hur en oberoende utredning ska kunna göras.

– Det finns ingen gräddfil för talmän, men inte heller talmän ska dömas utan att bli hörda och bli grundligt utredda.

Kan fortsätta

Gruppledaren menar att Ahlin kan fortsätta med sitt arbete som talman under tiden.

Försvårar inte sådana här uppgifter hans möjligheter att fullgöra sitt uppdrag?

– Jo, självklart. Men först när uppgifterna utretts kan man dra eventuella slutsatser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer