Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När jag tog upp telefonluren och svarade så kände jag ju rätt mycket ångest och skuldkänslor över att jag hade varit en av de som hade saboterat hennes semester och till och med smekmånad.” – Per Ankersjö (C), fd ordförande i C:s idéprogramgrupp om Centerpartiets kris 2013.

Hör Ankersjö (C) om hur han tvingades avbryta Lööfs (C) smekmånad

Uppdaterad
Publicerad

När Centerpartiet släppte ett nytt partiprogram 2013 möttes det av en kritikstorm. Annie Lööf fick avbryta sin bröllopsresa och Per Ankersjö, som var ansvarig för gruppen som tagit fram programmet, var den som fick ta samtalet från partiledaren i Thailand.

– Under det samtalet såg jag det som jag tror sedan blev den nya Annie, säger han i Politikbyrån.

Efter valet 2018 landade Centerpartiet med sina 8,6 procent, långt över riksdagsspärren. Men 2013 var partiet i en helt annan sits. Centerpartiet låg under spärren och när partiet släppte sitt nya idéprogram möttes de av en störtflod av intern kritik.

Något som resulterade i att partiledaren Annie Lööf fick avbryta sin bröllopsresa i Thailand och åka hem.

Politikbyrån

– Eh, alltså när jag tog upp telefonluren och svarade så kände jag ju rätt mycket ångest och skuldkänslor över att jag hade varit en av de som hade saboterat hennes semester och till och med smekmånad, säger Per Ankersjö (C), fd ordförande i C:s idéprogramgrupp.

SVT:s partiledarutfrågningar följs av Politikbyrån som grottar ner sig i partiledarens toppar och dalar, 22.00 i SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet