Se S-politikern som vill höja riksdagsspärren: ”Borde bli något slags hedersmedborgare”

Uppdaterad
Publicerad

Färre partier – mindre regeringskaos. Så resonerar riksdagsledamoten Adnan Dibrani (S), som redan 2013 skrev en motion om att höja riksdagsspärren till 6 procent.

– Man skulle nästan kunna säga att jag är ett unikum. Jag såg ju detta komma, säger han i Politikbyrån.

Det är inte första gången det jämna läget i riksdagen ställer till det för partierna – och den senaste tiden har det kommit flera förslag på hur man ska reda ut röran.

Kristdemokraterna vill exempelvis införa en fyraårig mandatperiod efter extraval, medan statsvetaren Sören Holmberg, som dock inte vill förändra riksdagsspärren, tror att färre partier kan leda till att Sverige blir lättare att styra.

Politikbyrån

En som däremot vill höja riksdagsspärren och göra det svårare att komma in i riksdagen är S-politikern Adnan Dibrani – som också anser att han borde bli hedersmedborgare eftersom han la sin motion redan 2013.

Se hur Adnan Dibrani resonerar i videoklippet  ovan.

Se kvällens kvällens avsnitt av Politikbyrån – ”Ny demokrati?” – på SVT Play klockan 19.30 i kväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet