Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jan Albert, professor i smittskydd, svarar på fyra frågor om höstens virus – bland annat om när barnen kan gå tillbaka till skola och förskola, och när du kan jobba igen efter sjukdom. Foto: SVT/Storyblocks

Höstsmittorna är här – så bör du agera när du blir sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Rinnande näsor och kliande halsar. Nu är höstens förkylningssäsong igång. Men hur bör man egentligen agera när virusen smyger sig på? Smittskyddsprofessorn Jan Albert reder ut fyra frågetecken.

Förkylningar slår ofta till när vi som minst vill det. När vi ska resa bort, inför en rolig fest eller när vi precis kommit tillbaka till jobbet från semestern. Vissa årstider är dessutom särskilt drabbade. Värst är det på vintern och just hösten.  

Men tvärtemot gängse uppfattning är det inte det kallare klimatet som är orsaken bakom de ökade smittorna, utan att vi människor i högre grad befinner oss inomhus dessa säsonger. Det är just inomhus, där samma luft cirkulerar och vi sitter nära varandra, som vi utsätter oss för högre smittorisk. 

– Är man uppenbart sjuk med feber, och framförallt om det är första dagen så bör man vara hemma, säger Jan Albert, professor i smittskydd.  

Se professorn svara på fyra frågor om höstens smittor och nya coronavarianten i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.