Foto: TT

Hot om flygstrejk på fredag

Publicerad

Pilotfacket hotar med strejk från och med fredag. Om den blir av innebär det total arbetsnedläggelse för 300-350 SAS-piloter. – Detta är omfattande och kommer slå hårt, säger Svenska Flygbranchens VD Mattias Dahl.

Misslyckade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal mellan SAS och pilotfacket fick Svensk Pilotförening att redan den 3 juni varsla om strejk. Idag meddelar pilotfacket att om inte parterna kommer överrens så inleds strejken på fredag klockan 18.

– Kollektivavtalet har gått ut och man förhandlar om ett nytt. Strejk är medlet man har att ta till för att ta fram ett kollektivavtal som är bra för medlemmarna, säger Rebecca Rosenvinge som är presskoordinator på Svensk Pilotförening.

Berör kortlinjeflygen

Strejken omfattar kortflygningar, alltså inrikesflyg och flygningar mellan Sverige och Europa och skulle beröra 300-350 av Svensk pilotföreningens medlemmar. Hur många resenärer som skulle drabbas av strejken är oklart.

– Många resenärer kommer att hamna i kläm på grund av den här strejken, säger Mattias Dahl.

Pilotfacket har enligt arbetsgivaren krävt en kostnadsökning på 10 procent, vilket är fem gånger mer än vissa andra yrkesgrupper i flygbranschen begärt under årets avtalsförhandlingar.

– Det här är en hårt pressad bransch, att begära fem gånger mer i löneökning kan vi inte möta helt enkelt, säger Mattias Dahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer