Hot så vanligt att många vill byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

Sabotage mot bilar. Mordhot. Utpekanden på sociala medier. I vissa yrken är trakasserier och hot så vanligt att många vill byta yrke. SVT:s genomgång visar att mellan 30 och 60 procent av medarbetarna som möter medborgare har drabbats på de mest utsatta myndigheterna.

– Det här är helt oacceptabelt, vi behöver se över reglerna för skydd av medarbetare säger Anna Nitzelius på juristernas fackförbund Akavia.

SVT har kartlagt ett stort antal olika undersökningar som visar hur ofta hot och våld mot tjänstemän förekommer. Bilden som kommer fram är tydlig: Hot är vanligt, och allra vanligast bland dem som fattar beslut om våra pengar – och i familjefrågor. Sociala medier försvårar läget eftersom hoten också snabbt kan få spridning.

På myndigheter som Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Kronofogdemyndigheten är 40-50 procent av medarbetarna utsatta för trakasserier eller hot under ett år, visar kartläggningen.

”Otroligt pressande”

De flesta hot kommer från helt vanliga människor, men som akut befinner sig i en utsatt situation. Personer med psykisk sjukdom är också vanligt, medan hot från gängkriminella står för en mycket liten del. Det visar Brottsförebyggande rådets sammanställning av hot mot myndigheter.

– Det är ingen särskild grupp personer som hotar, det är folk som är i en klämd livssituation, som har ett problem och behöver hjälp. Det handlar ofta om pengar, vilket kan vara otroligt pressande, säger Sara Gustavsson Roxell, strateg på fackförbundet Vision som kartlagt hot mot socialchefer.

Deras enkät visar att en av tre socialchefer har upplevt trakasserier eller hot det senaste året. Förbundet ser en koppling till tidsbrist. Saknas tid till att bygga förtroende och förklara beslut ökar risken för hot, särskilt när 80 procent av landets socialchefer har tvingats till besparingar.

– Vi ser också att 4 av 10 socialchefer säger att de inte klarar att ge medborgare det som de har rätt till. Det väcker förstås reaktioner. Och då kommer med stor sannolikhet de här pressade situationerna att öka, säger Sara Gustavsson.

Hot på sociala medier

Hoten får också konsekvenser. Bland jurister har 29 procent av dem som drabbats övervägt byta jobb, enligt tidigare juristfacket Juseks (nu Akavia) undersökning. Inom arbetsförmedling och försäkringskassa är det runt 40 procent.

Hot i telefon och personliga besök är vanligast, men sociala medier har blivit ytterligare en arena för hot och trakasserier som många känner obehag inför:

– Att möta människors känslor är socialarbetare väldigt vana vid och utbildade för. Men när det inte finns kontroll, inte kan bemötas men får bred spridning på nätet snabbt, det tror jag är stor skillnad, säger Sara Gustavsson Roxell.

Har du blivit utsatt för hot på jobbet ? Kontakta oss!

Andel utsatta för hot och trakasserier på olika myndigheter

Skatteverket – 31% 

Försäkringskassan – 31% 

Arbetsförmedlingen – 42% 

Migrationsverket – 49% 

Nämndemän – 4% 

Polismyndigheten – 36% 

Åklagarmyndigheten – 43% 

IF Metalls arbetslöshetskassa – 64% 

Kronofogden – 61%

Källa BRÅ, Rapport 2016:3

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.