Rödtunga Foto: Scanpix

Hotade fiskar säljs i butiker

Uppdaterad
Publicerad

Flera djuphavsfiskar som rödlistas av miljöorganisationer säljs i svenska fiskdiskar. -Jag är överraskad över att det var så dåligt, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson.

Av 57 undersökta matvarubutiker i Sverige säljer 37 djuphavsfisk, och 43 av 44 fiskdiskar utanför livsmedelskedjorna, visar en undersökning från Naturskyddsföreningen.

-Vi har valt att titta på djuphavsfiske för att vi sett att det varit ett område som fått alldeles för lite uppmärksamhet, säger Mikael Karlsson.

Ett exempel är rödtungan, som i rapporten beskrivs som känslig för överfiske på grund av sen könsmognad och har rödlistas av Världsnaturfonden, som hittades i sex av tio fiskdiskar.

Ökat medeldjup

Många av djuphavsfiskarna beskrivs som extra hotade eftersom de, liksom rödtungan, ofta har långsam tillväxt och låg reproduktion. En del kan leva väldigt länge och blir könsmogna sent. De är viktiga för ekosystemet för att de tar hand om nedfallande material och motverkar döda bottnar.

Mikael Karlsson säger att medeldjupet som fisk fiskas på har blivit större de senaste 20-30 åren.

-Det är svårt att veta vad som händer på djupen, kunskapen är begränsad och det talar ännu mer för att man ska vara försiktig.

”Borde inte säljas”

Djuphavsfiskarna följer ofta med som bifångst vid bottentrålning. Mikael Karlsson jämför den fiskemetoden med en ångvält som ställer till med stor skada.

-Det är så primitiva metoder. Det får fortgå för att vi inte ser vad som händer under ytan.

Han tycker inte att någon av de elva fisksorterna, samt hajar och rockor, i undersökningen borde säljas över huvud taget, om man inte är helt säker på att fisken är odlad, som kan vara fallet med havskatt och hälleflundra.

-På hela taget menar vi i att man dagsläget inte ska sälja dem, säger Mikael Karlsson.

19 av 27 Ica-butiker

Enligt Naturskyddsföreningens rapport säljer 19 av 27 undersökta Ica-butiker rödlistad djuphavsfisk.

-Vi tar den här rapporten på allvar. Vi kommer att titta på vilka informationsinsatser vi behöver vidta. Redan i dag rekommenderar vi våra handlare att inte handla med rödlistade fiskarter, säger Maria Smith, miljöchef på Ica Sverige.

Icas handlare bestämmer själva över vilka inköp de gör, därför kan inte Ica centralt bestämma vilka fisksorter som finns i butikerna.

-Vi kommer bland annat att ringa runt till de butiker som tas upp i rapporten, det här är viktiga frågor för oss.

TT: Men du kan inte garantera att de rödlistade arterna försvinner från butikerna?

-Nej, eftersom vi har den affärsmodell vi har ligger frågan hos respektive butik. Men vi kommer att trycka på vikten av att jobba med de här frågorna ändå ut i handlarledet. I vissa fall finns det odlade varianter av fiskarna som kanske är gul-listade, och då är det att föredra.

Djuphavsfiskar

Naturskyddsföreningen har undersökt förekomsten av djuphavsfiskarna tandnoting, moratorsk, atlantisk soldatfisk, skoläst, rödtunga, hälleflundra, långa, lubb, marulk, havskatt och uer, samt hajar och rockor, hos 101 fiskförsäjningsställen, både fiskhandlare och i matvarubutiker.

I 80 av dem fann medlemmarna en eller flera av fisksorterna. Samtliga är rödlistade eller hotade enligt Greenpeace, svenska eller norska artdatabanken eller Världsnaturfonden, eller så saknas det tillräcklig kunskap om bestånden. För att räknas som djuphavsfisk ska fisken kunna befinna sig på minst 200 meters djup.

Källa: Naturskyddsföreningen. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.