Kronprinsessparet dementerar de skilsmässorykten som florerat. ”Syftet är att klargöra hur det ligger till”, säger hovets presschef Margareta Thorgren till SVT Nyheter. Foto: Adam Ihlse, Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kronprinsessan Victoria och Daniel dementerar rykten om skilsmässa

Uppdaterad
Publicerad

Efter ryktesspridning om en förestående skilsmässa mellan kronprinsessan Victoria och Daniel dementerar Kungahuset nu spekulationerna.

”För att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund”, skriver paret i ett unikt inlägg.

I inlägget som publicerades i Kungahusets sociala kanaler på lördagsförmiddagen, och som undertecknats av kronprinsessan Victoria och prins Daniel, skriver paret att det har kommit till deras kännedom att ”det pågår en omfattande negativ ryktesspridning” och påståenden om ”svek i relationen och en förestående skilsmässa” mellan dem.

Detta dementerar kronprinsessparet nu kraftfullt.

”I normala fall kommenterar vi inte rykten och spekulationer. Men för att värna vår familj önskar vi klargöra, en gång för alla, att de rykten som nu sprids helt saknar grund.”

Inläggen har på kort tid fått tusentals interaktioner, hjärtan och stöttande kommentarer från medborgare.

Hovets informationschef Margareta Thorgren konstaterar att uttalandet är ett avsteg från hur man vanligtvis kommunicerar men att ryktesspridningen varit så omfattande och pågått så länge att man ansåg sig tvungna.

– Det här är verkligen ett undantag från regeln. Trots tidigare dementier till etablerad media fortsätter ryktesspridningen och det har nått en sådan kraft och omfattning att kronprinsessparet, i dialog med kommunikationsavdelningen, har valt att göra det här uttalandet, säger Thorgren till SVT Nyheter.

”En gång för alla klargöra”

Vidare säger Margareta Thorgren att det inte har publicerats något om detta i ”seriös, etablerad media”.

– Trots detta kan vi se att ryktesspridningarna fortsätter i andra kanaler, och framförallt i sociala kanaler. Syftet med det här uttalandet är att en gång för alla klargöra hur det ligger till.

Hur har kronprinsessparet påverkats av detta?

– De arbetar på och mår bra. Som offentliga personer är paret vana att det skrivs en hel del om dem, och att allt som sägs och skrivs inte alltid stämmer.

Att hovet går ut och dementerar ett rykte i sin officiella kanaler kan ha många olika förklaringar, menar Orla Vigsø, professor i mediekommunikation på JMG, Göteborgs universitet. Hur länge ryktena har cirkulerat och om de drabbar parets barn kan ha vägts in i bedömningen.

– Oftast förekommer den typen av rykten bara i skvallertidningar och det kan man leva med. Man gör hela tiden en avvägning, det här är troligen en kombination av att det har pågått länge utan att mattas av, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer