Hovexperter vågar inte sia om namnet

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på fredagsmorgonen födde prinsessan Madeleine en dotter. Men tillskillnad från andra födslar inom familjen Bernadottefamiljen vet vi ännu inte så mycket om den nya kungliga medlemmen.

– När Estelle kom visste vi att det var kronprinsessans äldsta barn, att hon skulle få en titel och en formell uppgift för kungahuset och för Sverige. Nu har prinsessan Madeleine behållit sin titel så dottern borde få en titel och en ordning i tronföljden, säger Robin Lundgren Aftonbladets hovexpert.

Reklam för Sverige

Eftersom flickan föddes utomlands så får den högtidliga inspektionen av barnet ske på ett annat sätt, men hur är frågan.

Prinsessan Leonore

– Alla förstår väl att Statsministern inte har tid att flyga till New York så kanske blir det Sveriges USA-ambassadör som får göra inspektionen, säger Roger Lundgren.

Historikern Christopher O'Regan blev aningen överrumplad av födseln. Men tycker att födseln är bra PR för Sverige eftersom flickan föddes utomlands.

– Familjen är baserad i New York och man kan se det som att vi internationaliserar vårt kungahus. Jag tror att svenska intressen gagnas av att vi har kungligheter utomlands.

Vi har dock inga historiska exempel på att den femte ättlingen har tagit plats på tronen, säger Christopher O'Regan.

Namnet ett frågetecken

Varken Robin eller Christopher vågar sia om något namn.

– Jag hade otroligt fel sist så nu vågar jag inte säga något, säger Roger Lundgren.

– Roger vågade sig inte på något och jag vet inte. Men jag tror att namnet kommer att spegla vårt kungahus och därför tror jag att det kommer att bli ett modernare namn, säger Christopher O'Regan.

Madeleines dotter kommer troligen att få titeln prinsessa men detta meddelas av Kungen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prinsessan Leonore

Mer i ämnet